A a Marvel-moziuniverzumának (Marvel Cinematic Universe – MCU) és a DC-moziuniverzumának (DC Extended Universe, vagy röviden DCEU) hősei ellepték a filmvásznat. Vannak olyan rajongók, akik teljes mértékben elkötelezték magukat az egyik oldal mellett, míg mások szívesen megnézik a két rivális összes mozifilmjét.

Sajnos azonban a Marvel és a DC párharca igencsak kiegyenlítetlen. Hiába van meg a potenciál a karakterekben, a DC Comics-nak mégsem sikerül olyan hangulatot és látványvilágot megteremtenie, mint a Marvel Studios-nak.

Ebben a cikkben sorba vettük, hogy miket tartunk a legnagyobb problémának a DC-moziuniverzumában:

  1. A DC túlzottan nagy hangsúlyt fektet Batman-re. A Bosszúállók filmekben egyik Marvel szuperhős sincs ilyen mértékben kiemelve.
  2. A Marvel-moziuniverzuma jól megtervezett és annak ellenére, hogy a Bosszúállók: Végtelen háború már kissé túlzsúfoltnak hatott, mégis képes volt egy nagy egésszé összeállni. Ezzel szemben az Az Igazság Ligája kevesebb szereplővel sem tudott ilyen egységet felmutatni. A DC-moziuniverzuma úgy hat, mintha hirtelen összedobáltak volna néhány hőst, akik elalibiznek egy öt perc alatt megírt forgatókönyv alapján.
  3. A DC-moziuniverzuma túl vontatott és sötét. A szuperhősfilmek rajongói elvárják a pörgést és bár egy megfelelő mennyiségű dráma és sötét hangulat sokat dobhat a filmek atmoszféráján, a DC Comics-nál valahogy sosem sikerül eltalálni a megfelelő arányokat.
  4. A DC Studios túl sokat törődik a rajongók elvárásaival és fél a kevésbé ismert hőseit bevetni.
  5. A DC filmek akciójeleneteinek képi világa súlyosan alulmarad a Marvel filmek akciójeleneteivel szemben.

Az alábbi videót egy Nerdwriter1 nevű YouTuber készítette, aki szerint az akciójeleneteket összehasonlítva a legnagyobb különbség a fizika érzékeltetésében van. Persze mindkét esetben szuperhősfilmekről beszélünk, de míg Pókember és Vasember képességeinek hatása és az erejük közötti különbség részletesen érzékeltetve van, addig a DC Comics alkotásaiban túl sokszor fordul elő, hogy minden súlytalannak tűnik a nézők számára. A karakterek erejének különbsége pedig egyáltalán nincs érzékeltetve.

Reméljük a DC Comics képes lesz változtatni a fennálló problémákon és a DC-moziuniverzuma is képes lesz megújulni a 2018 december 21-én debütáló Aquaman, a 2019 április 5-én debütáló Shazam! és a 2019 november elsején érkező Wonder Woman 2 filmekben.