Kiemelt bejegyzések

Dél-olaszországi falu, ahol a lakosság harmada 100 éven felüli

Acciaroli egy festői szépségű falu a Tirrén-tenger partján, Salernótól 70 km-re.

A kék zászlós stranddal rendelkező település minden nyáron sok turistát vonz, sőt még a Nobel-díjas író, Ernest Hemingway is szívesen időzött ezen a vidéken. De Acciaroli nem csak emiatt hívta fel magára a közvélemény figyelmét.

Acciaroli (forrás: google maps)

A falu csodája, hogy 1000 fős lakosságából legalább 300 fő betöltötte a 100. évet, vagyis minden harmadik ember 100 éven felül van. Hogyan lehetséges ez?

Erre a hihetetlen adatra a világ több pontján is felfigyeltek és orvosok kezdték el kutatni a hosszú élet titkát. Dr. Alan Maisel a kaliforniai San Diego Orvosi Egyetem kardiológusa egy amerikai-olasz kutatócsoport tagjaként utazott Acciaroliba, hogy tanulmányozza a 100 éven felüli lakosokat. Maisel szerint megdöbbentő volt, hogy a helyiek egyáltalán nem próbálják megőrizni az egészségüket. Nem látott embereket kocogni vagy úszni, ellenben sok idős ember dohányzott vagy túlsúlyos volt.

Az orvos szerint a titok a jó gének és a megfelelő étrend kombinációjában rejlik.

Mediterrán étrend

Míg a turisták szénhidrátban gazdag pizzát, tésztaféléket és fagyit esznek Olaszországban, addig a helyiek általában a szezonális zöldségeket részesítik előnyben és rengeteg olívaolajat fogyasztanak.

Szardella a tányéron

A tengerparti településeken, így Acciaroliban is nagyon népszerűek a szardellából készült ételek, valamint a rozmaring fűszernövény, amellyel szinte minden fogást lehet ízesíteni. Esténként étterembe járnak vagy családi körben esznek. Nyugodtan, nem sietve. Vacsorához pedig általában megisznak egy pohár olasz bort 🙂

Mozgás és jó levegő

Míg a modern nagyvárosokban az emberek idejük nagy részét autóban vagy íróasztal mögött, légkondi társaságában töltik, addig a mediterrán éghajlaton élők az enhye időjárásnak köszönhetően szinte egész évben friss levegőn vannak. A sós tengeri szél és a tiszta hegyi levegő is segít az egészség megőrzésében, valamint a gyaloglás, mint fő közlekedés mód is sokat számít (éljenek a vidéki piacok, ahová az idősek is könnyen elsétálhatnak).

Az otthon ott van, ahol a szíved…

Erős családi kötelékek és hosszan tartó, bensőséges kapcsolatok -ez is a Acciaroliban élő emberek egyik legfőbb titka.

A helyiek már generációk óta a faluban élnek, más dél-olasz vidékekhez képest innen jóval kevesebben emigráltak. A kutatók szerint ez az oka, hogy genetikailag elszigetelt maradt a település és az emberek megőrizték az erős génállományt (pl. az egészséges szívrendszert).

Csinálja bárki utánuk 😉 Grazie, Acciaroli!

Forrás: mertutaznijo.cafeblog.hu

Ajánlott cikkek

Close
Close