A technológia segítségével ma sokkal könnyebb a kapcsolattartás, mint régebben. Lehetőségek tárházát kaptuk meg ettől az óriási fejlődéstől. Felejtsük el a tollat és a papírt, sőt még az emailt is, csak ugorjunk fel a Facebookra és küldjünk egy rövid üzenetet. Ne telefonáljunk, hanem csak írjunk egy-két sort munka közben. Mindez remekül hangzik, ám több szempontból káros lehet.

A napi kapcsolattartás még soha nem volt ennél egyszerűbb, ugyanakkor korábban elképzelhetetlen mértékben lettünk magányosak. Csak gondoljunk arra, hogy emberek százaival beszélgetünk Facebookon, Twitteren, vagy emailen keresztül, ám eközben a szobánkban gubbasztunk egyedül.

Megfigyelve a mostani kommunikációinkat, észrevehetjük, hogy szinte már csak tárgyakon keresztül végezzük (telefon, tablet, laptop, számítógép) és ez a kapcsolatainkban akár súlyos kárt is tehet.

Sajnos a tárgyakon keresztüli kommunikáció már-már szokásunkká vált. Mindannyian gyakoroljuk, miközben észre sem vesszük, és szinte mindig használjuk: ez az imádott üzenetküldözgetés.

Desmond Morris és Donald Joy szakértők által végzett kutatás szerint 12 lépcsője van az emberi kötődésnek. Az első lépcső az a „szemtől testig” („eye to body”) ahol még csak észrevesszük a másikat, ezt követi a második lépcső, a „szemtől szemig” („eye to eye”). És a harmadik és egyben legfontosabb lépcső a „hangtól hangig” („voice to voice”).

A tartós kapcsolatok legfontosabb építőköve az, amikor beszélgetünk egymással. Ekkor a „voice to voice” lépcsőt használjuk. Donald Joy azt mondta, ahhoz hogy a legintimebb ideális kapcsolatot létrehozzuk, a házastársaknak 1000 órányi „voice to voice” kommunikációt kéne lefolytatnia. Testi kontaktus nélkül, csak a hangunkat használva, építve az intimitást.

Gondoljuk csak végig: 1000 ÓRA! Néhányunknak nem volt egy olyan kapcsolata se ahol 1000 órányi „voice to voice” típusú kommunikációt teljesített volna.

Szóval ez mégis hogyan kapcsolódik az üzenetküldözgetéshez? Nagyon is szorosan, mivel a valóság az, hogy nagyon sokat kommunikálunk, de mégsem kötődünk össze.

A mai világban sajnos, a beszélgetés helyét átvette a digitális üzenetküldés. Ezzel „kommunikációs gyávaságot” hozunk létre és bizonytalan alapokra helyezzük a kapcsolatainkat.

Szóval gondoljuk végig, hogy mi a különbség a szóbeli és írásbeli kommunikáció között és ezeket mikor/kikkel és milyen sűrűséggel használjuk!

3 ponton keresztül szeretném megmutatni, hogy mi a probléma az üzenetküldéssel:

1. Az üzenetküldés nem számít beszélgetésnek!

Sok pártól hallgatjuk: „Ó igen mi nagyon sokat beszélünk, tegnap is küldtünk egymásnak legalább ezer üzenetet”. De ez nem számít. A beszélgetés azt jelenti, hogy a hangodat használod a kommunikációra. A legjobb, ha szemtől-szemben tudtok beszélgetni (szóban) de még a telefon is jó megoldás lehet.

Egy pár hölgy tagja így mesélt a kapcsolatukról:

“Mielőtt Gordon és én összeházasodtunk, nekem teljes munkaidős állásom volt, Gordonnak pedig koncertjei, így sajnos csak hétvégente és néha este láthattuk egymást. A nap folyamán mindig sok üzenetet küldtünk egymásnak, de mégsem éreztük azt, hogy kötődnénk egymáshoz. Erre olyan megoldással jöttünk elő, hogy mindennap az ebédszünetben legalább tíz percig beszélünk telefonon. Persze ez az idő lehetett több is, de megadtuk magunknak azt az engedményt, hogyha más dolgunk is van, akkor tíz perc elteltével már csinálhatjuk is. Miután elkezdtük ég és föld volt a különbség, éreztük, hogy egyre jobban kötődünk egymáshoz és így fejlődik a kapcsolatunk”.

Néha csodákat művelhet az, ha a szeretted hangját akár csak 10 percre is hallod.

2. Ne veszekedjetek üzenetekben!

Az, hogy üzeneteken keresztül vitáztok a legrosszabb dolog, ami történhet a kapcsolatotokban. A legfontosabb dolog ami elveszlik az üzenetekben az a hangsúly. Így a hanglejtés hiánya miatt nagyon könnyű félreérteni a másikat. A hangsúly az még fontosabb a testbeszédnél is némely esetekben. Nem számít, hogy mennyi LOL-t vagy emojit használsz, nem tudod teljes mértékben csak írásban kifejezni azt, amit a szavakkal kitudsz. Ha dühös vagy valamiért, akkor le kell ülnötök megbeszélni szemtől-szemben, vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor telefonon keresztül. Ezzel megakadályozhatjuk a fentebb említett „kommunikációs gyávaság” létrejöttét és a félreértések lehetőségét is minimalizálhatjátok. Emlékezz a szükséges 1000 órára!

3. Ha fontos elmondani, akkor MONDD!

Meg sem tudnám számolni, hogy hányszor kaptam üzenetben olyan fontos dolgokat, amiket szemtől-szemben jobb lett volna megvitatni.  Félelmetes lehet fontos dolgokról beszélgetni? Igen az. Ezért használjuk sajnos sok esetben az írásbeli kommunikációt. Ez biztonságosabb, nem kell a partnerünk szemébe nézni és hallani a reakcióját. Elhatárolhatod tőle magad és így nem leszel sebezhető. De ezt ne tedd, mivel a fontos dolgok megosztása és átbeszélése mélyítheti el igazán a kapcsolatotokat. Szóval kockáztass, nézz a szemébe és mondd el Neki és ne a telefonodnak!

Tudjuk, az üzenetküldés kényelmesebb, és biztonságosabb, mint a szemtől-szembeni vagy akár a telefonon keresztüli kommunikáció. De sajnos ezzel nem tud erősödni és mélyülni a kapcsolatod senkivel sem – legyen az barátnő, barát, szülő vagy házastárs. Dolgozz a „voice to voice” típusú kommunikációdon és kezdd el újra felépíteni a kapcsolataidat. Beszélgess minél többet a számodra fontos emberekkel szemtől-szemben vagy legalább telefonon.

A családi és baráti kapcsolatok nagyon fontosak az életben, de ha nem gondoskodsz róluk, akkor csak azt fogod észrevenni, hogy van Facebookon 500 barátod, de nincs senki, aki leülne veled egy jót beszélgetni. Mert nincs is jobb dolog annál, mint egy baráttal leülni egy jó ital mellett és csak őszintén beszélgetni.

Forrás: Start Marriage Right