Az elmúlt években kétségkívül a Tesla kavarta a legnagyobb vihart az autóiparban innovatív megközelítésével. Sikerült eladniuk jónéhány Model S-t, majd Model X-t, de mindkettővel az volt a probléma, nem lehet tömegautó, hiszen borzasztóan drága.

Aztán eljött 2016. márciusa, amikor is Elon Musk, a Tesla vezére lerántotta a leplet a Model 3-ról, a cég első megfizethetőbb árcédulával rendelkező elektromos autójáról. A Model 3-nak az indulóára ugyanis nem több, mint 35 ezer dollár, vagyis mintegy 10 millió forint.

A műszaki szempontból is kiemelkedőnek mondható Model 3 mellé társított viszonylag alacsony ár hatlmas érdeklődést keltett az emberekben, több százezren rendelték elő. A vállalat munkatársaai a bemutató óta azért küzdenek, hogy az előrendelt autókat minél hamarabb kézbesíthessék új tulajdonosaiknak. Sokszor hallani nehézségekről, de az összkép mégis pozitív.

Marques Brownlee egy ismert amerikai YouTuber, akit annyira megnyert a Tesla filozófiája magának, hogy egy Tesla Model S P100D-t használ a mindennapokban. A héten sikerült a világ egyik legelfoglaltabb emberével, Elon Muskkal forgatnia a Tesla gyárában. A közzétett videóban sok midnenről esik szó, kezdve a Tesla termékeitől egészen a jövőben várható technológiai trendekig.

A legjobban mégis az a rész ütötte meg a fülemet, amikor Marques arról kérdezi Muskot, hogy látva azt, hogy Amerikában az emberek zöme a körülbelül 23 ezer dollártól induló Toyota Priusról vált a jól láthatóan drágább Model 3-ra, tervezi -e azt, hogy a közeljövőben felvonultat a Tesla egy, még a Model 3-nál is jóval olcsóbb, viszont ugyancsak minőségi elektromos autót. Musk erre azt válaszolta:

igen, természetesen. Úgy gondolom, képesek leszünk egy 20 ezer dollár körüli autót megcsinálni, de erre csak úgy három év múlva kerülhet sor, ha minden jól megy.

A tervek sikeressége nem csak az időn és a termelés mértékén múlik, hanem az előállítás során alkalmazott technológia hatékonyságán is. Példaként felhozta Elon a mobiltelefonok piacát. Gondoljunk csak arra, 40 évvel ezelőtt milyen tulajdonságokkal rendelkező készüléket kaphattunk mennyi pénzért és a mai helyzetre. Egy új technológia beépüléséhez mindig idő kell.

A teljes interjú pedig itt megnézhető: