Barna sörös mártásban, lassan főtt marha, amihez nem is illik jobban más, mint a szlovák gőzölt kenyér, a knédli.

Augusztus végén volt az anyukám szülinapja, így megint egy olyan ételt kellett kitalálnom a családi köszöntésre, amit nem készítünk minden nap, de egy 8, egy 5 és egy 3 éves is megeszik. A szaftos hús ilyenkor mindig jó választás, mert a gyerekeket azzal le lehet venni a lábukról, illetve lehet hozzá knédlit készíteni, ami anyukám egyik kedvence. Így lett a szülinapi menü barna búzasörös marharagu.

Hozzávalók a raguhoz – 10 főnek
1,5 kg marhalábszár
1 nagy fej vöröshagyma
2 szál répa
2 dl barna búzasör
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem apróra vágva
6-8 szem fekete bors
2-3 szem borókabogyó
3 babérlevél
kb. 1 liter víz

Hozzávalók a knédlihez
1 kocka élesztő
másfél dl langyos tej
1/2 kg rétes liszt
1 tojás
csipet só
langyos víz, szükség szerint
1 marék apróra vágott zsömle, vagy kifli

Elkészítés
A húsról vágd le a zsírt és az inakat, majd egy lábosban kevés olajon pirítsd le. Vedd ki és tedd félre.
A vöröshagymát aprítsd fel, és a lábosban párold üvegesre. Utána dobd rá a megpucolt és felkockázott répát. Forgasd kicsit át, majd tedd vissza a lábosba a húst. Öntsd fel a sörrel, és hagyd nagy lángon, hogy az alkohol elillanjon belőle. Utána add hozzá a paradicsom konzervet, a fűszereket, sózd, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Kis lángon, fedő alatt főzd 3-4 órát.
Közben készítsd el a knédlit. Úgy számold ki az időt, hogy 10 perc dagasztás után kb. 1 órát kell keleszteni, majd formázni és 20 percig párolni. A langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, takard le, és hagyd, hogy felfusson. A lisztet, keverd össze a sóval, add hozzá a tojást és a felfutott élesztőt, majd dagassz belőle egy nem túl lágy tésztát. Ha kell, langyos vízzel tudsz lazítani a tészta állagán.  Én kb. másfél dl vizet adtam még hozzá. A kiflit/zsömlét vágd nagyon apróra és add a tésztához, így dagaszd tovább. Majd tedd langyos helyre, és hagyd, hogy a duplájára keljen. A megkelt tésztából formázz 3-4 kisebb rudat (knédli formát), és gőz fölött párold meg.
Ha elkészült a hús is, már csak a tálalás, és a falatozás van hátra. 🙂

Jó étvágyat!

Forrás: Városi konyha