Illatos, fűszeres leves, ami átmelenget a hűvös őszi napokon.

Szeretem a vöröslencsét, mert sokkal hamarabb elkészül, mint a hagyományos. Nem kell éjszakára beáztatni, sőt, főzni sem, elég leforrázni és 10-15 perc alatt megpuhul. Szeretem salátákhoz adni, vagy így ősszel, levest főzni belőle.
A leves az arab konyha egyik legelterjedtebb fűszerkeverékével, a baharattal készül, ami többek között fekete bors, fűszerpaprika, szerecsendió, kömény, kardamom és fahéj keveréke. Ettől illatos, és nagyon jó ízű lesz a leves. Én egy picit le is szoktam pirítani, hogy még jobban előjöjjenek az ízek, de vigyázni kell, ne égjen oda, mert akkor keserű lesz.

Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb szem krumpli
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
5-6 szem koktélparadicsom, vagy 1 evőkanál paradicsompüré
1/2 teáskanál római kömény
2 púpozott teáskanál baharat fűszerkeverék
1 liter húsalaplé
0,5-1 liter víz
20 dkg vöröslencse
só, bors, olaj

Elkészítés
A vöröshagymát aprítsd fel és egy nagy lábosban, kevés olajon párold üvegesre. Közben pucold meg a krumplit és a répákat, majd vágd kis kockákra – mi nem esszük meg a fehérrépát, ezért azt egyben szoktam beletenni, a főzés végén pedig kidobom – és add a hagymához. Forgasd át jól az olajon. Végül tedd bele a felezett koktélparadicsomokat, vagy a paradicsompürét, a római köményt és a baharat fűszert. Rövid ideig pirítsd őket össze, majd öntsd fel a húsalaplével és a vízzel. Annyi vizet adj a leveshez, hogy a zöldségeket jól ellepje. Sózd, borsozd, és félig lefedve kis lángon főzd 10-15 percig. Ezután add hozzá a megmosott vöröslencsét, és főzd további 15 percig. Ha a leves időközben nagyon elfőtte volna a levét, pótold vízzel.
A kész levest friss kenyérrel tálald.

Forrás: Városi konyha