Kiemelt bejegyzésekTech

Újabb játékos processzor érkezik: itt a Snapdragon 675

Egy új középkategóriás Snapdragon processzort ad ki a Qualcomm, amelyet mobiljátékok futtatására terveztek.

Okosabb és gyorsabb utód

A Qualcomm majdnem egy egész évet várt a Snapdragon 660 processzor utódjának megalkotásáig. Az ismert középkategóriás chip 2017-ben debütált és számos okostelefonban kapott helyet, köztük a Samsung Galaxy A9-ben (2018), az Asus ZenFone 4-ben és a Nokia 7 Plus-ban is. A Snapdragon 670 processzor idén augusztusban érkezett és olyan újításokat ígért, mint a javított AI (Artificial Intelligence – magyarul MI, Mesterséges Intelligencia) teljesítmény és az általános sebességnövekedés. Néhány hónappal később a Qualcomm máris egy új processzort adott ki és a Snapdragon 675-ös chip még az augusztusban debütált processzornál is gyorsabb. Mi lehet ezzel a vállalat célja? Egyértelműen egy olyan processzor megalkotása, amelyet a mobiljátékok futtatására optimalizálnak.

Növekvő igények

A 300-500 dolláros okostelefonok piacát az Adreno 612-es GPU és a negyedik generációs Kryo CPU uralja. Előbbi egy kétmagos grafikus processzor, ami 2 GHz-en fut, utóbbi pedig egy 1,7 GHz-es hatmagos processzor. Az új Qualcomm chip 30 százalékos gyorsulást jelentene a játékok futtatásában és 20 százalékos javítást a zenék lejátszásában: a gyártó mindent megtesz azért, hogy az új Snapdragon processzor optimális legyen az új mobiljátékok futtatására. Az új Razer Phone 2 képfrissítése 120 Hz, ami a duplája a megszokottnak és ilyen igények mellé bizony nem árt egy villámgyors processzor.

Izgalmas időszak előtt állunk, hiszen a Qualcomm szerint a középkategóriás Snapdragon 675-ös processzor támogatni fogja a 120 Hz-es képfrissítést, ami lenyűgöző egy ilyen kategóriájú chip-től. A vállalat jelenleg tárgyalásokat folytat az olyan játék engine-ek készítőivel, mint a Unity és az Unreal, annak érdekében, hogy a fejlesztők a 600-as széria processzoraira is optimalizálják a játékszoftvereket. A San Diego központú vállalat az AI teljesítményén is gyorsítani szeretne. A Qualcomm szerint a 675-ös chip 50 százalékkal gyorsabb lesz ezen a téren, mint az elődje. Ez a növekedés a hatmagos rendszernek köszönhető.

Más területeken is remekel

A Qualcomm Snapdragon 675-ös chip egy Spectra 200-as képfeldolgozó processzort használ, amely támogatja a három kamerából álló rendszereket és az 5x-ös optikai nagyítást, a valós idejű bokeh effektet, a szuper nagylátószögű felvételeket és a 3D-s arcfelismerést. Emellett a processzor támogatja a Qualcomm Quick Charge 4+ gyorstöltést és tartalmazza az X12-es modemet, amely 600Mbps sebességű letöltési sebességet tesz lehetővé.

A Qualcomm Snapdragon 675-ös processzorral elsőként a 2019 első negyedévében fogunk találkozni és szinte biztos, hogy ezek között lesz egy új Xiaomi okostelefon is.

Forrás: HasználtAndroid

Ajánlott cikkek

Close
Close