Kiemelt bejegyzésekKörnyezettudatosság

Műanyagok típusai – #2 Nagy sűrűségű polietilén (HDPE – High Density Polyethylene)

Leírás: A világon a leggyakrabban használt műanyagok családja a polietiléneké. A sokoldalú polietilén polimernek van a legegyszerűbb kémiai felépítése az összes műanyag polimer közül (ismétlődő CH2 elemekkel: egy szén és két hidrogén molekula), ezért nagyon könnyen feldolgozható és rendkívül népszerű számos kisértékű alkalmazásra – főleg csomagolásokra. A HDPE (High-density polyethylene) sűrűsége legalább 0,941 g/cm3. A HDPE-ben kevesebb az elágazás, így erősebb intermolekuláris kölcsönhatások jönnek létre; a szakítószilárdsága magasabb. A HDPE-t króm/szilícium-dioxid, Ziegler-Natta vagy metallocén katalizátorokkal szokták előállítani.

(forrás: www.lifewithoutplastic.com, www.wikipedia.com)

 

Tulajdonságok: merevség, szilárdság, szívósság, nedvességállóság, gázáteresztő képesség, könnyű feldolgozás.

Legfőbb felhasználási formái: A HDPE-t leggyakrabban termékek csomagolására, például áttetsző fehér tejes palackok, vizes és dzsúszos palackok, tisztítószeres flakonok, samponok dobozai, margarinos és joghurtos dobozok, szemetes zsákok, és néhány orvosság palackjaként használják. Emellett még leginkább vízvezetékek előállítására és műanyag-fa kompozitokban fordul elő.

Méreganyagtartalom: Mivel nagyjából stabil anyagról beszélünk, ezért általánosságban biztonságosabbnak tekintik ételek és italok tárolására, mint például a PET műanyagot. Azonban bizonyos kutatások igazolják, hogy a HDPE műanyagból a hormonháztartás megzavarására képes nonylphenol (a HDPE-hez adott stabilizátor) oldódik ki, különösen abban az esetben, ha az anyag ultraviola sugárzásnak van kitéve, – pl. napsugárzás – és nagy valószínűséggel egyéb adalék vegyi anyagok is kioldódnak a HDPE-ből, amelyek ösztrogén hormonként viselkedve felboríthatják a hormonrendszerünket.

Újrahasznosítás: A nagy sűrűségű polietilén termékeknek körülbelül 29%-át hasznosítják újra. Az újrahasznosított anyagok nem-élelmiszerek tárolására alkalmas anyagokként élednek újra, mint például samponos, mosószeres, motorolajos flakonok, műanyag fűrészáru és bútorok, csövek, szelektív kukák, járólapok, kaspók és akár kerti szegélyek formájában is.

Alternatívák: Használj üveg vagy rozsdamentes fém palackokat és étel tárolókat. Vásárolj üvegben és használd újra őket – például a befőttes üvegek kifejezetten sokoldalúak. Használj újrahasználható táskákat, amelyek pamutból vagy kenderből készültek.

Légy te is környezettudatos, nézz körül webshopunkban, és találd meg új kedvenc palackod és vászontáskád. 🙂

Összesítés: Relatív biztonságos műanyag, de kimutatták már róla, hogy képes a hormonháztartást megzavaró vegyi anyagokat kibocsátani magából.

Óvd az egészséged, óvd a környezeted. Válts egészséges alternatívákra!

Forrás: Zero Hero

Ajánlott cikkek

Close
Close