Ezért előnytelen számodra a Bluetooth fülhallgató, ha elmúltál 24 éves

A vezeték nélküli fülhallgatóknak számos előnyük és hátrányuk van a hagyományos fülesekkel szemben. A jó oldalt a kábelek hiánya erősíti, amely olykor valóban nagyon zavaróvá tud válni, a fő kellemetlenség pedig leginkább az akkumulátor üzemidője. De mi van a hangzással?

Az Apple az AirPods kiadásakor szentül állította, hogy a vezeték nélküli fülesük ugyanolyan tisztán szól, mint a zsinóros AirPods. Aztán a hangzásszakértők gyorsan elkezdték megmondani a magukét a cupertinóiaknak, hiszen ahogy kiderült, a Bluetooth-os megoldás elmarad a hagyományostól. Ráadásul nem csak fülükre hivatkozhattak, hanem konkrét mérésekkel is igazolták az elvesző adatokat az AirPods-nál.

De mennyi a különbség valójában, és fejlődött-e már annyit a Bluetooth-os zenehallgatás, hogy megfelelő alternatíva legyen azok számára, akik imádták a jack aljzat tisztaságát? A SoundGuys szaklap utánajárt.

Az eredmény pedig… Nos. Megosztó. Az átfogó tesztjükből az derült ki, hogy a vezeték nélküli zenehallgatásra szolgáló kodekek még mindig erősen elmaradnak a hagyományos csatlakozón keresztül átvitt zene minőségén. A különbség pedig bizony nem csak az “audiófilek” számára hallható ki, hanem a fiatalabb korosztály is meg tudhatja különböztetni a kettőt. Az AudioGuys oldal szerint azoknak, akik 24 év felettiek, vagy valamilyen halláskárosodásban szenvednek, esetleg zajos környezetben készülnek használni a fülhallgatókat, azoknak mindegy, hogy vezetékeset vagy vezeték nélkülit választanak, hiszen valószínűleg nem lesznek képesek különbséget tenni a kettő hangzása között.

Külön érdekesség, hogy a hangzás bizonyos esetekben az okostelefon típusától is erősen függhet. Az oldal tippje szerint erről az Android-rendszer energiatakarékos funkciói tehetnek, amelyek miatt példaképp a Huawei P20 Pro sokkal rosszabbul muzsikál vezeték nélkül az AAC kodeket használva, mint a Samsung Galaxy Note 8. Érdekes módon ez esetben az Apple hardvere dolgozik a legjobban, de azért az Androidnak is van néhány olyan kodek a tarsolyában, amivel az almás mobilok fölé tud kerekedni.

A tanulság tehát, hogy az átlagos 24 év feletti felhasználónak a hangzás tekintetében mindegy, hogy vezetéken vagy Bluetooth-on keresztül érkezik a hang, ahogyan annak a fiatalabb rétegnek sem számít ez igazán, akinek nem számít annyit a tökéletes hangzás. Utazás közben a zaj miatt szintén nem leszünk képesek különbséget tenni, vagyis a jack aljzatra akkor van igazán szükségünk, amikor otthon szeretnénk kihallani a zenék minden apró részletét.

 

Forrás: HasználtAndroid