AutóKiemelt bejegyzések

Model Y: ezt tudjuk a Tesla következő üdvöskéjéről

Bár a Tesla egyelőre a Model 3 gyártási számainak feltornázásán dolgozik gőzerővel, ez nem jelenti azt, hogy a cég befejezte volna a felhozatala frissítését. Az ipar koronázatlan királya, Elon Musk állítása szerint a Tesla hamarosan a következő nagy projekt felé fordul, ami egy megfizethető, elektromos crossover lesz. Persze, ez egyelőre csak a jövő zenéje, és egyelőre csak nagyon kevés infónk van az autóról, de összeszedtük, mit is tudunk eddig a Tesla legújabb termékéről – a véleményetekkel kiegészítve!

A Tesla Model Y startja

Az utolsó nagy bejelentő esemény nagyjából egy éve ment le, ekkor mutatkozott be a teherszállítást megreformálni kívánó Tesla Semi, és a közveszélyes fegyverként is funkcionáló elképesztő gyorsulással rendelkező Tesla Roadster. A Model Y leleplezése éppen ezért még 2018-ra volt tervezve, azonban a Model 3 gyártása során felmerült nehézségek miatt tolni kellett a bemutatót,

“Musk állítása szerint így 2019 március 15-én mutatja meg magát az autó a nagyközönség számára.”

Ekkor lepleznek le minden fontos tudnivalót a crossoverről, illetve minden bizonnyal ekkor kezdődnek az előrendelések is.

A Model Y gyártása

A gyártás kezdetének időpontja és a gyártás helyszíne egyelőre ismeretlen. Musk 2020 vége felé lőtte be a startot, és már állásokat is hirdettek a Model Y programhoz. Olyan pletykák is felröppentek, hogy egy egész gyárat fognak felhúzni az autó összeszereléséhez (ami így talán zökkenőmentesebb lenne, mint a Model 3-é), de más elemzők szerint a Gigafactoryban alakítanak majd ki “egy sarkot” a legújabb modellnek. Mint minden más részlet, valószínűleg a gyártás körülményei is a bejelentés környékén látnak majd napvilágot.

Model Y dizájn és statisztikák

A Model Y valószínűleg a Model 3 által indított dizájnvonalat követi majd, mindezt crossover kialakításba öntve – nagyban eltér majd a Model S – Model X párostól. A Telsa már két teaser-képet is posztolt a kocsiról, egyet múlt nyáron, egy másikat pedig idén.

Sajnos a kocsi konkrét kinézetét lehetetlen leszűrni a képekről, de érezhető rajtuk a Model 3 és a Model X behatása. Ráadásul Musk régebben azt nyilatkozta, hogy a Model Y is a legendás ‘Falcon Wing’ ajtókkal érkezik majd, azonban ez a kijelentés már nagyon régi, és nem tiszta, tarják-e magukat hozzá.

Szinte biztos, hogy a Model Y is megkapja a hatalmas panorámatetőt, egyesek ezt látni vélik a teaser-képeken is (hogy hogy, azt nem tudom).

Ami az autó képességeit illeti, nagyjából a Model 3 teljesítményére lehet számítani. A Tesla tervei szerint egy vadonatúj platformot terveznek az Y-nak, hogy kevesebb kábelezést kelljen végezni rajta, és ennyivel is egyszerűbb legyen az összeszerelési procedúra. Persze nem a nulláról indulnak, minden bizonnyal néhány Model 3-alkatrész is felhasználásra kerül majd a gyorsaság és zökkenőmentesség érdekében. Az akkumulátorok és az elektromos motor terén sem számíthatunk nagy forradalomra, így a teljesítmény és a hatótáv is a hármas Tesla-modelléhez lesz hasonló: 2-300 mérföldes (320-480 km-es) hatótáv és 3,5-5,5 másodperc/100 kmh gyorsulás. Bár ez így, a Model 3 fényében nem tűnik nagyon izgalmasnak, még mindig benne van a pakliban, hogy a Model Y megjelenésének idejére a Tesla képes lesz fejleszteni az akkumulátor-technológiáját, és javítani az autók teljesítményét.

Model Y ár

Sajnos konkrét árral sem szolgáltak, de Musk jóslata szerint nagyjából 5000 dollárral kell a Model 3 fölé lőni, ami jelenleg 45 000 dollárnál kezdődik. Persze, az ígéretek szerint hamarosan érkezik a 35 000 dolláros olcsóbb verzió, így körülbelül 40 000 dollár környékére kell számítani a Model Y árcéduláján.

A Model Y hatása

A Tesla Model 3 már most, a gyártásának viszonylag korai szakaszában is komoly magasságokba emelte a Tesla kiterjedtségét, hiszen most is valamivel több, mint 100 000 darab szeli az utakat – ezt számot csak hosszú évek alatt tudták elérni a Model S és Model X modellekkel. A Model Y közel ugyanekkora növekedést hozhat el, hiszen Musk szerint akár a Model 3 iránt tanúsítottnál is nagyobb lehet az érdeklődés a crossoverre – mégis csak az SUV-k és crossoverek világát éljük. Becslése szerint 500 000 – 1 000 000 darab kelhet el belőle évente. Ha sikerülne kiküszöbölni a nyögve-nyelős gyártást, akkor a Tesla játszi könnyedséggel vihetné sikerre a villany-crossovert.

Forrás: ZöldAutók

Ajánlott cikkek

Close
Close