A tojás fantasztikus élelmiszer és alapanyag, ezerféle módon elkészíthető. Igen ám, de nem mindegy, milyen tojást vásárolsz, hogyan tárolod és hogyan használod fel. Olvass tovább és tudj meg mindent a tojásról és a tojásvásárlásról!

Miért egészséges a tojás?

A tojás szintén a sokat emlegetett szuperélelmiszerek közé tartozik, bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban is. Ezek mellett kiváló fehérjeforrás is, így a tökéletes és energiadús reggeli egyik nélkülözhetetlen alapanyaga is.

A tojás kevese azon élelmiszereknek, amelyek vitaminjait és nyomelemeit a szervezet teljes mértékben hasznosítja tudja.

Ha rendszeres fogyasztasz tojást,
– a sok E- és A-vitaminnak hála szebbnek, egészségesebbnek fogsz látszani,
– a fehérjebevitellel megóvhatod izmaid állapotát,
– antioxidánsokkal védelmezheted látásodat,
– csökkenhet a vérnyomásod,
– sokat tehetsz szíved és érrendszered egészségéért is.

És ez még nem minden, a tojásos ételek
– kellemes és hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak,
– energiával látnak el,
– serkentik az agyműködést.

Hol érdemes tojást vásárolni?

A legtöbb alapanyagomat fenntartható és biztonságos forrásból szeretem beszerezni. A húsoknál és a tojásnál külön figyelmet fordítok rá, hogy házi jellegűt, ne nagyüzemit vásároljak.

Szerencsére a piacon mindig kapható házi tojás, de így is inkább otthon meggyőződöm róla, friss-e a portéka, amit beszereztem.

Onnan tudom, hogy friss-e a tojásom, hogy óvatosan beengedem egy pohár vízbe. Ha a víz alján marad, szuper, de ha felúszik a víz tetejére, már nem használom fel.

Hogyan kell tárolni a tojásokat?

Hűtőben vagy szobahőmérsékleten, ez a vitás kérdés. Több álláspont is helyes szerintem, mivel a boltban, hipermarketekben vásárolt tojásokat, amelyeket amúgy is a hűtőből veszel ki, azokat érdemes továbbra is hűtőben tárolni.

A megmosott tojásokkal ugyanez a helyzet. Mosott állapotban a tojásokon már nincsen természetes védőréteg, ezért muszáj őket fridzsiderben tartani.

A friss házi tojásokat viszont nem szükséges hűteni, pont azért, mert van rajtuk természetes védőréteg.

Kedvet kaptál egy tojásos ételhez? Itt találod a 10 legjobb egészséges receptet »

Forrás: 21 nap alatt