ÉletmódGasztroKiemelt bejegyzések

A 10 legveszélyesebb E-szám, amit mindenképpen kerülj el

Már közel 30 éve kötelező minden élelmiszer csomagolásán pontosan feltüntetni az összetevőket, mégis sorra kerülnek be a bevásárlókocsikba a legveszélyesebb E-számoktól hemzsegő ételek. Ha hipermarketben intézed a bevásárlást, szinte lehetetlen teljesen elkerülni ezeket a számokat, de a legveszélyesebbektől könnyedén távol tudod tartani magadat és családodat is. Nálunk az alábbi 10 E-szám az, amit próbálunk kikerülni!

1. E161 – kantaxantin színezék

Ez az adalékanyag, a WHO által végzett vizsgálatok szerint nagy mennyiségben májkárosodást okoz.

2. E174 – ezüst színezék

Az édességekben nagyon gyakran előfordul, amit főleg gyerekek fogyasztanak. Számos enzim működését képes blokkolni, ezért érdemes elkerülni.

3. E127 – eritrozin színezék

Manapság egyre többen szenvednek valamilyen pajzsmirigybetegségben, amolyan civilizációs betegséggé lett belőle sajnos. Ha te is érintett vagy, jobb ha a polcon maradnak az E127-et tartalmazó feldolgozott élelmiszerek, mert befolyásolhatják a pajzsmirigyed működését.

4. E249-252 – nitrit és nitrát

A felvágottak „kedvelt” összetevője, amit jobb mellőzni, főleg, ha kisgyermekeid vannak. Amellett, hogy rákkeltő, rontja a vörösvérsejtek oxigénfelvételét.

Így tudsz egészséges felvágottat tenni az asztalra »

5. E284-285 – borát tartósítószerek

Ez egy erősen mérgező adalékanyag, amit jelenleg az EU csak a kaviárok tartósításához engedélyez.

6. E310-312 – gallát antioxidáns

Ne tévesszen meg az antioxidáns szó, ezek az E-számok allergizálnak és rossz hatással vannak a sejtek oxigénfelvételére is. A csecsemőkorban adható élelmiszerekben ezért tilos a használatuk, de rengeteg kisgyermekeknek adható termékben ott van.

7. E407 – karragén sűrítőanyag

Szintén egy veszélyes E-szám, ami akár bélgyulladást és fekélyt is okozhat. Ha életallergiában, vagy valamilyen intoleranciában szenvedsz, érdemes lemondanod róla.

8. E620-625 – glutaminsav és glutamát ízfokozók

Talán nem is gondolnád, de adalékanyagtól is érezheted magad gyengének, fájhat a fejed, sőt ezektől még a szívverésed is szapora lehet.

9. E338-341, E450-452, E540-544 – foszfáttartalmú savanyító adalékok

Elég sok E-szám tartozik ebbe a csoportba, amelyek nagy mennyiségben mind felelősek lehetnek azért, hogy szervezeted nem tudja felvenni a megfelelő mennyiségű kalciumot.

10. E220-228 – szulfid tartósítószerek

Nem elég, hogy rosszullétet, fejfájást és hasmenést okozhatnak, még a szervezetben fellelhető B1-vitamint is lebontják.

Használd a telefonodat!

Képtelenség ennyi E-számot megjegyezni, és ez még nem is az összes, ami káros hatással van az egészségedre. Használd ki az okostelefonodban rejlő lehetőséget és tölts le egy applikációt, amiben ellenőrizheted a számokat. Én a magyar fejlesztésű E-számokat használom.

Te is elkerülnéd a veszélyes E-számokat? Válts egészséges életmódra így »

Forrás: 21 nap alatt

Ajánlott cikkek

Close
Close