Ha téli fűszerekkel megbolondítjuk az almás pitét, karácsonyi desszert is lehet belőle.

Nálunk nincs karácsony bejgli és ischler nélkül. Én azonban szeretek mindig valami újat is készíteni. Az almás pite annyira menő lett nálunk ősszel, hogy egy kicsit karácsonyi köntösbe öltöztettem, hogy úgy kerüljön az ünnepi asztalra. A sok fűszer és a sós karamell krémnek köszönhetően karácsonyi hangulatú süti lett belőle.

Hozzávalók az alap tésztához
130 g liszt
50 g barnacukor
1 csipet só
120 g puha vaj

Hozzávalók a töltelékhez
4 nagyobb alma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál barnacukor
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
1/2 teáskanál szerecsendió

Hozzávalók a ropogós bevonathoz
40 g zabpehely
70 g barnacukor
30 g liszt
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
1/2 teáskanál szerecsendió
60 g hideg vaj

Hozzávalók a sós karamellhez
30 g cukor
1 teáskanál méz
1 teáskanál víz
1 teáskanál vaj
néhány csipet só

Elkészítés
Az alap hozzávalóit tedd a robotgép táljába, majd dolgozd össze. Egy kis (kb. 30×20 cm) tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd egyengesd el benne a tésztát. Tedd 160 fokos sütőbe 15 percre.
Ezalatt az almákat pucold meg és darabold fel, majd keverd össze a cukorral, a liszttel és a fűszerekkel.
A bevonathoz keverd össze a zabot, a cukrot a lisztet és a fűszereket, majd morzsold el benne a vajat.
Vedd ki a félig megsült alapot, oszlasd el rajta az almás tölteléket, majd a tetejére szórd a zabos bevonatot. Kicsit nyomkodd össze. Tedd vissza a sütőbe 10-15 percre.
Közben olvaszd meg a cukrot a mézzel és a vízzel, és főzz borostyánszínű karamellt. Ha kész, keverd bele a vajat. Itt összekaphat kicsit, de ha tovább főzöd, vissza fog olvadni. Utána sózd ízlés szerint.
A kész sütit vedd ki a sütőből, majd locsold meg a sós karamell krémmel. A tepsiben hagyd kihűlni, utána szeletelheted.

Forrás: Városi konyha