Olajban sok mindent el lehet tenni, ami egytől egyik jó ajándék lehet, vagy akár előételként az ünnepi asztalra is kerülhet.

Az olajban készített finomságokat általában gyorsan elkészíthetjük, csak egy üvegbe kell tenni a friss hozzávalókat és készen is vagyunk. Sajtok és zöldségek, amikkel legtöbbször találkozunk. Ez a joghurtgolyó kicsit különlegesebb, és az elkészítése is több időt vesz igénybe, de megéri kipróbálni. Még pont időben vagyunk ahhoz, hogy karácsonyi ajándék lehessen belőle.

Hozzávalók – 1 db 2 decis üveghez
350 g natúr joghurt
1/2 teáskanál só
2-3 babérlevél (friss, vagy szárított)
3-4 ág friss kakukkfű
kb. 1,5 dl olívaolaj
géz vagy konyharuha
1 befőttesüveg

Elkészítés
A joghurtot keverd össze a sóval, majd tedd egy géplappal, vagy konyharuhával kibélelt szűrőre. Rakj alá egy tálat, és tedd 2 napra a hűtőbe. A joghurtból ezalatt kicsöpög a folyadék, összeáll, és olyan állaga lesz, mint a ricottának.
Egy kanál segítségével a joghurtból formázz kis golyókat, tedd őket egy tányérra. Kicsit ragacsos még az állaga, ezért tedd vissza a hűtőbe 3-4 órára, hogy megszilárduljon.
Egy tiszta befőttesüvegbe rétegezd a fűszereket és a joghurtgolyókat, majd öntsd fel annyi olajjal, amennyi ellepi. Hűtőben hagyd érni 1-2 hétig. Két hónapig áll el.

Forrás: Városi konyha