Az előző hónapban a desktop (asztali PC/notebook) megjelenését frissítette a Google kereső, most viszont a mobil nézetet változtatták meg.

Ismerős felület, sok újdonsággal.

Megérkezett a Google Material Theme a mobil nézetre, amely olyan modern elemeket tartalmaz, mint a kerekített/ovális kereső mező. Ez a változás a kezdőlapot és a találati oldalakat is érinti. A mobil nézetből a Google Material Theme már elérhető a google.com kezdőoldalán. Ezzel ellentétben a desktop nézetben a kezdőlap még mindig a szögletes keresőmezővel jelenik meg.

Az új dizájn változatban szinte mindenhol lecserélték a régi, megszokott szögletes formákat a kerekített/ovális elemekre. Például a régi nagyító ikon körüli szögletes kék gombot is egy kerekített változatra cserélték.

Az alábbi képeken megtekinthetitek a régi (baloldali) és az új (jobboldali) dizájnt:

A kerek az új szögletes!

A Material Theme dizájnt a kerekített mezők és a carousel-ekbe rendezett kép, hír és videó keresési kategóriák jellemzik. A lekérdező mező és a carousel-ek kivételével minden az alkalmazássáv része. Ezek fölött helyezkedik el a Google logó és a lenyitható “hamburger” menü.

A desktop nézettel ellentétben ez a menü nincs lerögzítve, így a görgetés során nem marad mindig a lap tetején. A felhasználóknak fel kell görgetniük ahhoz, hogy egy újabb keresést tudjanak beállítani.

Nem kell félnünk a változástól.

Az átállás a Google Material Theme-re nem nevezhető drasztikusnak, hiszen a Google folyamatosan, kisebb lépésekben “adagolja” az újdonságokat. Például a “Több találat” gomb már az új dizájnnak megfelelően kerekített, de más elemeket még nem változtattak meg. A Material Theme A/B tesztelése már korábban megkezdődött kisebb felhasználói csoportok körében. A mostani frissítés viszont sokkal több felhasználót érint: a friss Android és az iOS rendszerek böngészőiből szinte mindenkinek az új dizájn jelenik meg. A módosítások természetesen nem csak az okostelefonokat, de a tableteket is érinti. A közeljövőben arra is számíthatunk, hogy a desktop változat és a mobil változat kinézetét összehangolják (kezdetnek például azzal, hogy a desktop változat kezdőlapján is az új, kerekített kereső mezőt jelenítik meg).

A teljes szétterjedésre egyelőre nincs hivatalos határidő kijelölve, de biztosak vagyunk benne, hogy a Google szeretné még az idei évben véghezvinni a változtatásokat.

Nektek melyik dizájn tetszik jobban? A régi vagy az új? Írjátok meg kommentben!

Forrás: HasználtAndroid