GasztroKiemelt bejegyzések

Panettone

Ez az olasz, édes kenyér igen fiatalnak mondható, hiszen először 1919-ben késztette el egy pék Milánóban. A titka abban állt, hogy összesen 20 órán keresztül (közben kétszer átgyúrva) kelesztette, ettől lett olyan foszlós, puha a tésztája. A ricottával, szárított és kandírozott gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval készített kenyér sütése mára tradicionális karácsonyi finomság, amit Astival, amaretto likőrrel, vagy mascarpone-val megkenve fogyasztanak.

Tavaly Karácsonykor már elkészítettem egyszer – ugyan kicsit félve, mert pont aznap reggel, amikorra a sütést terveztem olvastam Mautner Zsófi posztját arról, hogy a gyakorlottaknak is nagyon nehéz panettonet készíteni. Azonban azt kell, hogy mondjam, már elsőre is igen jól sikerült. Ugyan 20 helyett csak 4 órát kelesztettem, és egy régi cserépedényben sütöttem, szinte mintaszerűen megemelkedett a meleg sütőben. A receptet akkor mégsem osztottam meg veletek, mert ahogy a sütőformából kiemeltem a kalácsot, a sütőpapír elszakadt és a panettone a földön kötött ki. Ugyan meg lehetett enni, mert finom lett, de nem akartam egy szétesett pacsnival illusztrálni a cikket.

Most újra elővettem a receptet – Gennaro Contaldo Italian Bakery szakácskönyvéből – és nekiálltam ismét abban a reményben, hogy a panettonet idén már nem a földön tálalom. 🙂 Ennek érdekében rendes sütőpapírt is vettem hozzá a Dolce Vita boltban, ahol egy-egy darab is elérhető.

Hozzávalók
500 g kenyérliszt (BL80)
2×7 g szárított élesztő
egy csipet só
100 g cukor
3 tojás felverve
150 ml tej
120 g olvasztott (de nem meleg) vaj
100 g ricotta
70 g vegyes kandírozott gyümölcs
70 g dió/mogyoró/mandula/fenyőmag felaprítva
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja

Elkészítés
A lisztet, a sót, az élesztőt és a cukrot tedd a robotgép táljába. A tojásokat egy villával verd fel, majd add a lisztes keverékhez, és a gép dagasztó karjával kezd el összedolgozni. Ha a tojásokat felvette a liszt, add hozzá a tejet, majd a vajat is, és hagyd, hogy a gép dolgozzon.
Egy másik tálban keverd össze a többi hozzávalót, majd add a masszához. 10-12 percig dagaszd a géppel. A tészta nyúlós és kicsit ragacsos lesz, ne ijedj meg ettől.
Ha elkészült, vidd a tésztát langyos helyre, és letakarva keleszd 4 órát, félidőben a tésztát gyúrd át egyszer.
A masszát ezután tedd egy panettone formába, vagy bármilyen sütőpapírral kibélelt magas falú sütőedénybe, és 190 fokon süsd 25-30 percig, míg aranybarna nem lesz a kalács teteje.

Kell ennél finomabb karácsony reggel a kávé mellé? 🙂 Boldog ünnepeket mindenkinek!

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close