Nem csak a házi durumtészta, a gnocchi is lehet színes. 

A gnocchi eredetileg főtt krumplival készül, de a burgonya többféle zöldséggel helyettesíthető. Kiválthatjuk édesburgonyával, sütőtökkel, vagy céklával, amivel most én is elkészítettem. A krumpli ilyenkor már nem mindig jó,  ráncos, vagy vizes, de a céklának szezonja van, így adja magát, hogy akár durumtésztába gyúrjuk, akár gnocchit készítsünk belőle. Hozzá pedig egy egyszerű, ám különlegesebb szósz illik, ami nagyon jól kiegészíti a cékla édeskés, ám kicsit fás ízét. Ezért az egyszerű fűszeres vajhoz adj egy kevés frissen facsart mandarin levet.

Hozzávalók – 4 főnek
30 dkg célka
1 tojás
2 nagy csipet só
kb. 50 dkg liszt (én most fele-fele BL 55 lisztet és finomra őrölt durumlisztet használtam)
5 dkg vaj
1 ág friss rozmaring / 1 csapott teáskanál szárított rozmaring
1 mandarin leve

Elkészítés
A céklát pucold meg, kockázd fel, és főzd puhára. Szűrd le, majd egy bormixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy túl sok a leve, kanalazd egy szűrőbe, és hagyd, hogy 1-2 óra alatt lecsöpögjön a leve.
A céklapürét keverd össze a tojással, sóval majd adj hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen gyúrható, de már nem ragacsos tésztát kapj. Oszd kisebb részekre, majd formázz belőlük hurkát, forgasd jól lisztbe, majd vágd fel kb. 1 centis darabokra. Hogy a gnocchi több szószt tudjon felvenni pörgesd át a kis gombócokat egy villa, vagy parmezán reszelő hátán, vagy bordázón.
Forralj egy lábosban vizet, dobd bele a gnocchikat, várd meg amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor kiveheted.
Egy másik lábosban olvaszd meg a vajat, tedd bele a rozmaringot, majd a mandarin levét, pár percig kis lángon főzd, hogy az ízek összeérjenek. Forgasd bele a gnocchit, és tálald.

Forrás: Városi konyha