GasztroKiemelt bejegyzések

Tejszínes póréhagyma leves krutonnal

A gőzölgő levesnél már csak az a jobb, ha friss, roppanós levebetétet készítünk bele. 

Ha hagymalevesről van szó, mindenkinek a vöröshagymából készített angol/francia verzió jut eszébe, amit jó sok sajttal és pirítóssal eszünk. Imádom azt is, de a póréból is nagyon jó levest főzhetünk. Íze lágyabb, a tejszíntől pedig krémesebb lesz. A sajtot ebből a levesből ugyan kihagyom, de mindig házi krutont készítek hozzá, ami ugyan olyan egyszerű, mint maga a leves.

Hozzávalók a leveshez
1 szál póréhagyma
2 evőkanál liszt
1,5 l húsalaplé
2 dl tejszín
só, bors ízlés szerint, olívaolaj

Hozzávalók a krutonhoz – 2 adag
2 szelet kenyér
1 csapott teáskanál oregano
olívaolaj

Elkészítés
A póréhagymát tisztítsd meg és karikázd fel. Egy lábosban hevíts olívaolajat, majd dobd rá a hagymát és alacsony lángon párold puhára. Szórd meg a liszttel, keverd össze, majd öntsd fel a húsalaplével. Kis lángon félig lefedve 15-20 perc alatt főzd készre. Ekkor öntsd hozzá a tejszínt, forrald össze, majd kóstold meg és ízesítsd sóval és borssal, ha szükséges.
A krutonhoz hevíts fel kevés olívaolajat egy serpenyőben, majd add hozzá az oreganot. Hagyd, hogy illatozni kezdjen. Addig kockázd fel a kenyeret, majd add a fűszeres olajhoz. Néhány perc alatt süsd ropogósra.
Ha tálaltad a levest, szórd meg a krutonnal.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close