Lássuk, mire lehetnek büszkék a Samsungosok.

Előző cikkünkben sorra vettük azokat a funkciókat, melyek az iPhone XS Max felhozatalát erősítik, a Samsung Note 9-éből pedig hiányoznak. Már ott is leírtuk, hogy nem a telefonok főbb részeiről van szó: a kijelző, kamera, satöbbi mind-mind a piacon kapható legjobbaknak számítanak, valamint ezeket már úgyis rengetegszer láthattuk összehasonlítva. Most azokat az apró adalékokat vesszük sorra, amik egyesével talán nem számítanak különlegesnek, de az összetett hiányuk akár döntő fontosságú is lehet a telefonvásárlási kérdésben. Lássuk, mit tud a Galaxy Note 9, amit az iPhone XS Max nem!

1) Hosszabb üzemidő

A Note 9 hatalmas, 4000 mAh-ás akkumulátora szinte játszi könnyedséggel tartja magát tovább, mint a kisebb akksival ellátott XS Max.

2) Szuperlassítás

A 240 fps-sel történő lassított videófelvétel alapnak számít mindkét eszköz felhozatalában, de a Samsung mérnökei idén még egy lépéssel tovább is mentek. A Note 9 akár 960 képkockát is fel tud venni másodpercenként, az így készített szuperlassú felvétel pedig szinte össze sem hasonlítható az iPhone 240 kockájával.

3) S Pen 

Az S Pen egy olyan alternatív beviteli eszközként szolgál, aminek még gondolata sem jelent meg soha az iPhone-felhozatalban. A stylus segítségével utánozhatatlan pontossággal kezelhetjük a telefont, ami elképesztően hasznos tud lenni, az extra funkciókról nem is beszélve: az S Pennel jegyzetelhetünk úgy, hogy kézzel meg sem érintjük a telefont, valamint Bluetooth-os távirányítóként is megállja a helyét, ha prezentációra vagy csoportképre kerül sor.

4) A DeX állomás

A DeX egy kreatív irányvonal a jövő számítógépei számára. A Samsung sikeresen felismerte, mekkora erőt is képviselnek a mai telefonok, az erejük kihasználásához pedig megalkotta a DeX-et, egy dokkolót, mely segítségével asztali munkaállomássá konvertálhatjuk a telefonunkat. Szükség lesz egy monitorra, egérre és billentyűzetre, valamint egy újabb Samsung telefonra (ami már most ott lapul rengeteg ember zsebében), és már meg is van a saját számítógépünk – a legdrágább rész, maga a számítógép kihagyásával. A DeX dokk segítségével a telefon azonnal asztali PC-ként használható, így a munkavégzés megszakítás nélkül folytatódhat.

5) Árcédula

A Note 9 jelentősen olcsóbb, mint Apple-ös vetélytársa. Már a gyártószalagról legurulva is százezrekkel kevesebbért vehetjük meg az év legteljesebb androidos telefonját, a használtpiacnak hála viszont még ennél is többet spórolhatunk vásárláskor.

6) Nagyobb alap tárhely

Nem elég, hogy olcsóbb, a Note 9 nagyobb alap tárhellyel is érkezik. Az induló modell egészen pontosan megduplázza a legkisebb iPhone tárhelyét, 64 GB helyett 128 GB-tal gazdálkodhat az, aki beruház egy Note-ra. Említettem már, hogy ez a dupla-tárhelyű indulómodell még olcsóbb is?

7) Szétválasztható alkalmazás-audió

A Samsung újítása egy viszonylag ritkán előforduló, de annál idegesítőbb problémára nyújt megoldást: ha egy külső médiaeszközre küldjük ki a telefonunk hangját, akkor a többi gyártó eszközein – köztük az Apple-én is – megy minden a levesbe: zene, értesítések, alkalmazások hangjai egyaránt. A Samsung egy pofonegyszerű, mégis fantasztikusan működő megoldással szolgált a problémára: egy menüben két gombnyomás után kiválaszthatjuk, mit szeretnénk visszahallani a Bluetooth-os hangszóróról, és mit nem. Innentől kezdve simán nyomhatjuk DJ-ként, miközben csillapítjuk égő Fortnite-függőségünket.

8) Témák

A Note 9-en a felhasználó nincs rákényszerítve, hogy az unásig ismert, változtathatatlan kezelőfelületet használja minden nap: több száz személyre szabható téma és ikon várja, hogy felpezsdíthessék a telefon szoftverének kinézetét.

9) Akkumulátor-mutatók

Nem elég, hogy a Note-on ráfér az akksi töltöttsége százalékban az értesítési sávra (aminek az Apple készülékein sajnos nincs helye a notch miatt), a telefon még ezen felül is érdekes infókkal szolgál. Megbecsüli, milyen hosszú üzemidőre számíthatunk a jelenlegi töltöttsége mellett, illetve azt is megmondja, mennyi időre van még szüksége a teljes feltöltődéshez.

10) Időzített üzenetek

A Note-on előre beidőzíthetjük az elküldésre váró üzeneteinket, a felhasználási lehetőségek tárháza pedig végtelen. Későn akarsz elküldeni valamit, de nem szeretnéd felébreszteni a szerencsétlen beszélgetőpartnert? Időzítsd be az üzenetet reggel 8-ra, és el is felejtheted a dolgot – másnap nyolckor ott virít maja az üzenet a másik telefonján. Sőt, a lusták akár a születésnapi köszöntőket is beidőzíthetik, hogy már azon se kelljen gondolkozni.

11) 3.5 mm-es jack csatlakozó

A Samung ismét bebizonyította, hogy igenis lehetséges a bivalyerős hardver mellé jack-aljzatot is telepíteni. A Note vásárlóknak nem kell gondolkozni, hogyan fogják tölteni a telefonjukat zenehallgatás közben, illetve adapterekkel sem kell bajlódniuk, ha a jól bevált kábeles fülest akarják használni.

12) Clipboard – minden vágólapok legnagyobbika

A Samsung-felhasználóknak szövegszerkesztés során nem kell az alap, “egyszöveges” vágólapra hagyatkozniuk, hiszen a Clipboard funkcióval akár 20 különféle részletet rögzíthetnek, majd használhatnak fel később (ebbe még a GIF-ek is beletartoznak). A hasznos funkció hiánya még a számítógépeken is égető, az iPhone-okról már nem is beszélve.

13) Gyorstöltős adapter

A Note 9 és az iPhone XS Max egyaránt képesek gyorstöltésre, ebben nincs hiány. Hogy mégis miben van hiány? Az Apple által nyújtott gyorstöltős adapterekben! Az almás cég ugyanis simán kispórolja a 4-5-600 ezres telefonjai mellől a gyorstöltésre alkalmas adaptert, csak egy sima fali töltőfejet ad, aminek hála minden egyes alkalommal órákkal nyúlik meg az iPhone-ok töltése. Plusz harmincezret elkérni, hogy használható legyen egy méregdrága telefon alapvető funkciója? Birkabőr lehúzás a köbön. Ebből a kis kirohanásból pedig egyszerűen ki lehetett következtetni, hogy a konkurenciával ellentétben a Samung nem volt sóher, és minden Note 9 mellé érkezik a dobozban a györstöltős adapter. Lassan ott tartunk, hogy már ezért is hálásnak kell lennünk.

14) GIF-gyártás 

A Note-on bármilyen videót pillanatok alatt átvarázsolhatunk GIF-formátumba, mindössze néhány gombnyomással. Kijelöljük a területet, megnyomjuk a felvételt – voilá, kész is az azonnal osztható, kompakt mozgókép.

15) Multitasking 

Mindkét telefon kijelzője hatalmas, a különbség mindössze annyi, hogy a Samsung ténylegesen ki is használta a terjedelmes felületet. A multitasking pedig remekül működik, mind a két appot használó “split-screen” módban, mind a “pin to top” funkció használata során. Ha már tepsiphone-t veszünk, nem is olyan rossz kihasználni azt.

16) MicroSD bővítés 

A Samsung jó szokásához híven továbbra is életben tart valamit a “hasznos funkciók, amiket már mindenki kukázott valamilyen oknál fogva” elnevezésű listáról, ez pedig a microSD-foglalat. Ezek a kártyák már egészen olcsók, és rengeteg extra tárhelyet adhatnak a telefonunkhoz, így igencsak kellemetlen, amikor az ember megragad a bővíthetetlen, gyári tárhellyel. Pláne, ha a gyári tárhely gigabájtja szinte aranyáron van.

17) Smart Select – az okos kijelzőfotó 

Ha nincs szükségünk egy kijelzőfotó teljes egészére, csak egy részét akarjuk lementeni, akkor sem kell az átformálással törődni. A Smart Selectnek hála kijelölhető a Note kijelzőjének egy része, amiről aztán kijelzőfotó készül, és már egy mozdulattal küldhetjük is tovább. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Smart Select képes felismerni az írást a kijelzőfotókon, hogy szövegformátumban szerkeszthessük és használhassuk.

18) Biztonságos mappa 

A Secure Folder funkció a védett mappák koncepcióját viszi egy lépéssel tovább. Nem elég, hogy mindenféle adatot (képek, levelek, egyéb) menthetünk le a jelszóval vagy biometrikus beléptetőrendszerrel ellátott tárolóba, a Samsung készülékén akár akalmazásokat is telepíthetünk oda, így az app sehol máshol nem fog feltűnni a telefonon. Egy teljesen más verzió készül belőle, így hogyha a mappán kívül is feltelepítjük ugyanazt az alkalmazást, akkor sem fognak hozzáférni egymás adataihoz. Ja, iPhone-on egyébként még a galériában sincs egy rendes rejtett mappa.

19) A kamera gyorsindítása 

A bekapcsgomb kétszeri megnyomásával a telefon automatikusan megnyitja a kamerát – alkalmazástól, folyamattól vagy lezártságtól függetlenül. Nem kell az alkalmazás ikonjának keresésével szerencsétlenkedni, így a Note-on szinte lehetetlen elmulasztani egy fontos pillanatot.

20) Értesítések 

A Galaxy számtalan módot vonultat fel, amiken keresztül értesíti a tulajdonosát, ha történik valami érdekes. Az Always On kijelző apró ikonjaitól kezdve a különböző színekkel villogó LED-ecskén át a Smart Alertig, mely bekapcsolásakor a telefon azonnal rezegni kezd, ha felveszik valahonnan, így figyelmeztetve a felhasználót az elmulasztott dolgokra.

21) Ultra Power Saving Mode 

Ha valahogy mégis sikerülne lemeríteni a Note hatalmas akksiját út közben, még akkor sem kell pánikolni. A telefon nem fog otthagyni minket egy város közepén elveszve kapcsolat nélkül, mivel az Ultra Power Saving mód bekapcsolásakor a telefon szinte végletekig egyszerűsíti magát, így növelve az üzemidejét percekről órákra, órákról napokra.

22) Samsung Pay 

A Samsung Paynek hála nem vagyunk lekorlátozva az NFC-s fizetést használó eladókra, amikor a telefonunkkal akarunk fizetni. Az MST technológiának hála körülbelül mindenhol fizethetünk telefonnal, ahol bankkártyával is tudnánk. Ismét lábjegyzet, hogy az Apple-ösök gyakran még NFC-t támogató helyen sem tudnak fizetni, hiszen az Apple Pay elterjedtsége még mindig limitált.

23) Hosszabb kijelzőfotók

Egy screenshot készítésekor a Note-on nem áll meg ott az élet, amikor lenyomjuk a gombokat és elkészül a fotó – ekkor kezdődik csak a java! A telefon felajánl egy csomó funkciót, amikkel folytathatjuk a screenshot szerkesztését, ezek közül a legizgalmasabb pedig a Scroll capture. Az opció kiválasztásakor a telefon automatikusan görgetni kezdi az aktuális oldalt lefelé, közben szorgosan toldozza a már elkészült fotónkat, így végeredményül egy hosszú screenshot készül el, amiről tuti, hogy nem marad le semmi. Tökéletes, ha egy kínos Messenger-beszélgetést kell megosztani a barátokkal.

24) Edge – a lekerekített kijelző

A Samsung még a lekerekített kijelzőt sem öncélú dizájnelemként alkotta meg, hiszen az Edge paneleknek hála egészen komoly funkcionalitással rendelkezik. Kiválaszthatjuk, milyen csempék jelenjenek meg a szélről befelé suhintáskor, így bármikor előhívhatjuk egy villámgyors mozdulattal a legfontosabb appokat. Már indíthatjuk is a hívást, tájékozódhatunk az időjárás felől, vagy olvashatunk híreket.

25) Láthatatlan Home gomb 

A Galaxy kijelzőjének alján elhelyezkedő nyomáserősség-érzékeny felület a legkényelmesebb Home-gomb, amit csak az ember kívánhat magának. A telefon használatakor (beállítástől függően) eltűnik, azonban használjunk bármilyen appot is, egy erőteljes nyomás után már kint is vagyunk a főoldalon.

Ezek voltak a funkciók, amik után az iPhone-osok csak fütyülhetnek. Persze, megint csak előjön a személyes faktor: van aki a fent említett dolgok nélkül élni sem tudna, de olyan is akad, aki sokkal inkább kedveli a funkciókat erről a listáról. Előfordulhat átfedés is, így az is lehet, hogy az egyik listán felsorolt elem valamilyen formában a másik oldalon is jelen van, azonban a lényeg inkább az lenne, hogy lássuk, milyen egyedi funkciókkal rendelkezik 2018 két legprominensebb zászlóshajója. Nincs is értelme összeveszni a dolgon, hiszen ahogy a cikksorozat elején is írtam, két fantasztikusan jó telefonról van szó, amiket öröm használni – függetlenül attól, hogy iOS vagy Android fut-e rajtuk.

Forrás: HasználtAndroid