DivatKiemelt bejegyzések

Öltözz a sikerhez: tippek az irodai outfit kialakításához

Manapság a szakmai felkészültségen túl fontos a jó megjelenés, ami személyes márkánk eleme is egyben.

Neked is fejtörést okoz, mit viselj a munkahelyeden? Mielőtt nekivágnál az üzleti gardróbod kialakításának, az első és legfontosabb, hogy tisztában légy a munkahelyi dress code-dal! Mit követel meg a vezetőség? Elvárják a business attire-t, vagy elegendő a business casual, netán a smart casual? Légy harmóniában a környezeteddel, ne öltözd túl, mert az erőlködésnek tűnhet, míg az alulöltözöttség azt sugallja, nem tiszteled a munkahelyedet és a pozíciódat. Ha te kreatív, művészi, vagy egyszerűen kevésbé formális területen mozogsz, talán nem kötnek annyira a szabályok, mégis érdemes szem előtt tartani az alapokat.

AMIRE MINDIG FIGYELJ!

Alapvető, hogy a ruhadarabjaid mindig jól szabottak legyenek: ha még nincs varrónőd, keress egy megbízhatót, és ügyelj rá, hogy a ruhadarabjaid tökéletesen álljanak rajtad! Nem is kell mondani, hogy inkább fektess kevés, ám jó minőségű ruhadarabba, mintsem több silány minőségűbe, melyek hamar viseltessé válnak.

Általános elvárás, hogy a színek legyenek visszafogottak – előnyt élvez a tengerészkék és a szürke különböző árnyalatai. Mégis maradj hű önmagadhoz! Ha szeretsz színeket viselni, viseld őket nyugodtan, óvatosan egyensúlyozva a statement és a konzervatív darabok között. A minták ne legyenek „túl zajosak”, az erőteljes csíkok és polka pöttyök nem üzleti megbeszélésre valók.

Nadrágok esetén ügyelj rá, hogy a testalkatodnak megfelelő hosszt és fazont válaszd! Egyébként rengeteg változat létezik az egyenes szárú nadrágoktól kezdve a bootcut-on át a cigaretta fazonig. Kerüld a pamut- és a farmeranyagokat! (Utóbbi a business attire és a business casual dress code-ok esetén nem megengedett, a smart casual nem tiltja – ezekről a cikkben később.)

Szoknyák közül a ceruzaszoknya, és a minden testalkat típushoz passzoló A-vonalú szoknya az ideális. Figyelem! A szoknya hossza kardinális kérdés: érjen legalább a térdedig! Ha a szoknya sliccelve van, ennek a szoknya hátoldalán, középen kell elhelyezkednie, és nem végződhet a térdnél magasabban.

Soha ne mutass túl sokat! Igaz ez a szoknyahosszra, de a dekoltázsra és a vállakra is. A vállakat el kell fedni! Ha blúzt, inget vagy topot vásárolsz, ügyelj rá, hogy legyen ujja – ha nincs neki, akkor viselj fölötte blézert vagy szvettert!

Szívesen viselsz ruhákat? Ugyanezek a szabályok vonatkoznak rá: legalább térdig kell érnie, és fednie kell a vállaidat. Ha ujjatlan a ruha, végy alá egy vékony pulóvert, vagy fölé egy kiskabátot, blézert vagy bolerót! (A fehérneműnek tartást kell adni, nem látszódhat át a felsőruházaton. Ha átlátszik, azt jelenti, hogy a blúz, az ing vagy a top anyaga túlságosan vékony.) Tipp: Télen a galléros ing fölött viselj szvettert, vagy cseréld magas nyakú pulóverre! Véd a hideg ellen, és igen stílusos.

lábbeli mindig legyen zárt és kényelmes! Jó, ha színben passzol az outfitedhez. Kerülni kell a rikító, mintás és a strasszokkal kirakott darabokat. A nyitott lábbeli (szandál, papucs) nem irodába való. Télen bátran cseréld le a stiletto-dat csizmára.

Ne viselj túl sok ékszert! Válassz közülük valami egyszerűt, klasszikusat, pl. gyöngyöket! Egy jó minőségű kézi- vagy aktatáska tökéletes kiegészítő lehet.

Ne ess túlzásba a sminkkel, a kulcs itt is a visszafogottság! A műszempilla, a füstös szem és a mértéktelen bronzosítás nem elfogadhatók.

Az outfited legyen mindig ízléses, visszafogott, ugyanakkor belecsempészhetsz egy kis kreativitást, például izgalmas kiegészítők formájában, hiszen a megjelenésed a személyes márkád része is egyben. László Móni, a Personal Branding blog szerzője írja, hogy „hogy az üzleti öltözködési normák szándékolt megsértése nemcsak kiemeli a tömegből az ‘elkövetőt’, hanem mások magasabb státuszt és kompetenciát tulajdonítanak neki. (…) Az öltözködési kihágás [férfiak esetében] lehet egy feltűnő nyakkendő, vagy egy rikító zokni vagy egy extrém cipő viselése.” Ne feledd: a szabályokat csak akkor tudjuk – tudatosan – áthágni, ha ismerjük azokat!

Néhány ilyen kreatív megoldás:

 

DRESS CODE ALAPOK

Tisztában vagy a munkahelyed öltözködési szabályaival? Ha nem vagy 100%-ig biztos abban, mik a cég elvárásai e téren, mindenképp kérdezz rá a dress code-ra!

Business attire: A standard business attire kiemelt helyet foglal el az üzleti életben, elsősorban a pénzügyi- és a tanácsadó cégek követelik meg ezt az öltözködési módot. A hölgyeknél ez elsősorban jól szabott kosztümöt, komplét, esetleg blúzt-szoknyát-blézert jelent valamilyen visszafogott színben (tengerészkék, szürke, bézs, stb.). Rendkívül csiszolt megjelenést követel, így elképzelhetetlen pl. a farmer viselése! Állásinterjúra kitűnő választás, mert komoly és visszafogott hatást kelt.

Business casual: A business casual egy kicsit enged a business attire szigorából. A legtöbb vállalat mást és mást ért ez alatt a dress code alatt. A formális és a kicsit kötetlenebb ruhadarabokat mixeljük. Itt nem kötelező a kosztüm és a komplé, némelyik cég engedi a hölgyeknek a capri nadrág vagy a hosszú szoknya viselését, helyet kaphatnak a kötött pulóverek és a mellények is a ruhatárban. A farmer itt is tiltólistás!

Smart casual: A business casual-nél megengedőbb dress code a smart casual – míg előbbi konzervatívabb stílust követel meg, utóbbi már a divatot is figyelembe veszi. Keverednek benne az elegáns és a kényelmes ruhadarabok. Manapság egyre több helyen elfogadják ezt a viseletet. Bár itt is elengedhetetlen, hogy professzionális legyen a megjelenésed, semmi sem akadályozza, hogy friss stíluselemeket adj az outfitedhez, pl. színes kiegészítők formájában. Ennél a dress code-nál megengedett a farmer viselése, ám ügyelj rá, hogy a nadrág fekete vagy indigókék színű legyen, és kerülni kell a szaggatott, rojtozott verziókat. Blézerrel vagy mellénnyel viselve sikkes lesz a megjelenésed.

 

Forrás: Lilla Stílusblogja

Ajánlott cikkek

Close
Close