Kiemelt bejegyzések

TopBlog: Könyvajánló – L. Stipkovits Erika – Szeretettel sebezve

Első olvasásra a cím akár ijesztő is lehet, de egyben elgondolkodtató is, hogy mégis hogy lehet a szeretettel, ezzel a csodás érzéssel sebet ejteni bárkin.

Az alcímben már közelebb kerülhetünk a megoldáshoz, amely így hangzik: Szülőkről felnőtt gyermekeknek.

Én ezt a könyvet úgy olvastam el, hogy teljesen eleget tettem az alcímben foglaltaknak, nincs még gyermekem, és szerencsére a szüleim élnek.

A könyvben bemutatásra kerülnek a különböző szülőtípusok, és egy tökéletesen átfogó bevezetés után sorra is vesszük egyesével őket.

Csak felsorolás szintjén én is megteszem ezt:

  1. A túlféltő-túlkötődő szülő, avagy a BOROSTYÁN.
  2. A szereptolvaj szülő, avagy a SZÜLŐSÍTŐ
  3. A túlkövetelő szülő, avagy az IDOMÁR
  4. A barát szülő, avagy a JÓ FEJ
  5. A mindentudó, Mr. és Mrs. Tökéletes, avagy a SZUPERSZÜLŐ
  6. Az érzelmileg zsaroló szülő, avagy a MÁRTÍR
  7. A távolságtartó szülő, avagy az ÜVEGHEGY
  8. A bántalmazó szülő, avagy az AGRESSZOR
  9. Az elég jó szülő, avagy a BÁTORÍTÓ

A könyv minden típusnál bemutatja, hogy mi a jellemző rá, milyen hatással van az adott típusú szülő a gyermeke gyerekkorára, annak későbbi felnőttkorára, milyen a munkájában és milyen hatással van a párkapcsolatára. Megismerhetjük, hogy a gyermek szülőként, milyen mintát mutatSzámba veszi, hogyan lehet fejleszteni, detektálni és javítani ha egyes típus túl erősen van jelen. Illetve nem utolsó sorban leírja azt is, hogyan léphetünk túl a rossz mintán és dolgozzuk fel az esetleges ebből adódó problémákat.

Ha valaki szereti a különböző pszichológiai könyveket, az ezt is szeretni fogja nagy valószínűséggel. Engem teljesen magával ragadott az írónő, a pontos leírásaival és példáival. Teljesen át tudtam látni a helyzeteket és könnyen láthatóak voltak az összefüggések. A könyv végén szerepelnek különféle gyakorlatok, amikkel mélyíthetjük vagy akár javíthatjuk is szüleinkkel/gyermekeinkkel való kapcsolatunkat.

Természetesen nem csak akkor való neked ez a könyv, ha még gyermekvállalás előtt állsz, hanem akkor is, ha már van gyermeked. Abban az esetben is jó hasznát veheted, ha már túl vagy a nehezén a nevelésnek, de elakadtál, vagy nagyon nem tudod, hogy mit ronthattál el. Mivel bemutatás után megmutatja az írónő egyes problémák megoldásának mikéntjét is, a könyv segítheti az esetlegesen elmérgesedett / elhidegült kapcsolatok javítását. Persze nem elég a könyv hozzá, Neked is akarni kell változtatni ha úgy véled szükséges. Légy türelemmel, hiszen nem mindenki veszi könnyen a változásokat.

Szó mi szó, az, hogy elolvastam ezt a könyvet egy kis betekintést engedett a szülők világába és abba, hogy mekkora felelősséggel tartozunk a gyermekeink jövőjének az alakulására, nem csak fizikailag, anyagilag, szellemileg, de lelkileg is.

Ajánlott cikkek

Close
Close