GasztroKiemelt bejegyzések

Churros, a spanyol fánk

Édes bűnözés spanyol módra, fahéjas cukorba forgatott fánkrudakkal, melyeket még csokiba is kell mártani.

A fánk szezon jó okot ad arra, hogy ne mondjunk nemet a fánkra, és ehessünk mindenféle finomságot. Lehet szalagos, csöröge, túró, amerikai, töltött, vagy akár a churro is. A spanyoloknak azonban nem kell különleges alkalom ahhoz, hogy fánkot süssenek, náluk egész évben fánk szezon van. Külön churrosozóink, vagyis Churrería-k vannak, ahol a fánk számos verziójával várják az édesszájúakat. Akár reggel is, mert sokan ezt reggeliznek. Hej, de jó lenne Spanyolországban élni! Vagy süthetek minden reggel churrost. 😀

Hozzávalók – 16-18 db
125 ml víz
60 g vaj
két nagy csipet só
75 g liszt
1 egész tojás
étolaj a sütéshez
fahéjas cukor a meghempergetéshez
tej-, vagy étcsokoládé a mártogatáshoz

Elkészítés
Tedd egy lábosba a vizet, a vajat és a sót, majd forrald fel. Húzd le a tűzről, add hozzá a lisztet úgy, hogy közben egy fakanállal folyamatosan kevergeted. Amikor a massza már elválik az edény falától, hagyd egy kicsit hűlni. Ha már nem forró, add hozzá a tojást, és jól dolgozd el.
Egy lábosban melegítsd olajat.
A tésztát töltsd egy habzsákba, majd közvetlenül a meleg olajba nyomj belőle 7-8 centis rudakat és süsd aranybarnára őket (én mindig készítek egy vékony pengéjű éles kést is magamnak, olajba mártom, és azzal várom le a nyomocső végéről a tésztát, így szép rudak sülnek). A kisült churrosokat még forrón forgasd meg fahéjas cukorban.
Egy fondüben, vagy gőz fölött olvassz fel jó minőségű tej-, vagy étcsokit, ebbe mártogasd a churrost.

TIPP
Mivel a churros tésztája sós, isteni, ha tengeri sós csokiba mártogatod. 

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close