A PSA csoport kínálatában eddig nemigen hemzsegnek az elektromos autók, de a csoport ígéretei alapján igyekezni fog, hogy ez változzon az elkövetkezendő pár évben. Ennek egyik, most meglépett lépcsőfoka a Peugeot 208 bemutatója, amely modellnél a hagyományos benzines és dízel kivitelek mellett egy tisztán elektromos változat is helyet kapott.

A francia gyártó legfrissebb üdvöskéje esetében a gyártó ígéri, hogy a tisztán elektromos modell minimálisan tér majd el a többitől. A helykínálat azonos, ahogyan a felszereltségben is ugyanazzal kell számolnunk, emellett kiélvezve az alternatív hajtás előnyeit. A fűtés „világbajnok” lesz, legalábbis a Peugeot szerint, akik hőszivattyús fűtést, ülésfűtést és beprogramozható előfűtést is bevontak az e-208 arzenáljába.

A hajtáslánc alapjaként egy 50 kWh-ás, a padlóba ágyazott akkumulátorcsomagot álmodtak meg a mérnökök, amely legfőképpen egy 100 kW-os, azaz 136 lóerős és 260 Nm nyomatékkal bíró elektromos motort szolgál ki az első tengelyen. Mindez a szigorúbb, és az Európában megszokottnál valósabb számokat generáló WLTP szabvány szerint 340 kilométeres hatótávot kínál a felhasználóknak.

A villámtöltés terén az e-208 akár 100 kW-ot is képes fogadni egy erre képes oszloptól, a fedélzeti töltő pedig 11 kW-os teljesítménnyel bír. Előbbi esetben nulláról 80 százalékos töltöttségre akár fél óra alatt is felhúzhatjuk a villany-Peugeot-ot, egy három fázisú fali töltővel pedig 5 óra és 15 perc alatt kapunk teljesen feltöltött akkumulátort.

Az akkumulátorcsomag garanciája 8 évre, vagy 160 000 kilométerre szól, és kimondja, hogy ez idő alatt 70 százalék felett kell maradnia az energiatároló maximális kapacitásának. Ellenkező esetben érvényesíthető a gyártói garancia.

Az indulóárat eddig nem árulták el a franciák, de azt már tudjuk, hogy a belső égésű motorral szerelt változat listaára 16 000 eurótól, azaz 5 millió forinttól kezdődik. Külön dicséret jár érte, hogy a Peugeot azt ígéri, hogy a többi változattal egyszerre érkezik a villanyos 208-as. Kérdés, hogy sikerül-e beváltaniuk ezt az ígéretet.

Forrás: ZöldAutók