A hyaluronsav nem csodaszer, mégis rengeteget javíthat a bőr állapotán, és lelassíthatja az öregedés folyamatát.

1_7.jpgFolytatódik Pécsi Adri kozmetikus mester szépségápolási cikksorozata a blogon! Március hónapban a hyaluronsavas kezelésekről, azok hasznáról és várható eredményeiről beszélgettünk.

Mit érdemes tudni a hyaluronsavról?

A hyaluronsav a szöveteink egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. Ez a sav felelős a csont, a porc, az izom és természetesen a bőr szöveteink rugalmasságáért, vízfelvevő és –megkötő, valamint a folyadékmegtartó képességéért. Gyakorlatilag a kötőszövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, így biztosítja a bőr rugalmasságát és feszességét. A hyaluronsav mennyisége az idő előrehaladtával fokozatosan csökken, ez vezet az öregedés jeleinek kialakulásához.

Van rá mód, hogy lelassítsuk az öregedés folyamatát?

Igen. Talán közhelynek tűnik, de megfelelő életformával, helyes táplálkozással, elegendő vízfogyasztással, és persze a megfelelő kozmetikumok használatával megelőzhetjük, vagy akár vissza is fordíthatjuk a bőr öregedését.

A hyaluronsav a kötőszövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt.

Hogyan használjátok a hyaluronsavat a kozmetikában?

Külsőleges alkalmazzuk, tulajdonképpen ez egy koncentrált, biológiailag lebomló, természetes alapú gélszerű anyag. Legyen szó száraz vagy éppen zsíros bőrtípusról, csakis a kellően hidratált bőr tud egészségesen és fiatalosan működni. A vízhiányos, dehidratált bőr kevésbé puha és rugalmas, a felszínén megjelennek az ún. szárazságráncok. Ezek még(!) nem maradandó ráncok, melyek a kollagénrostok elszakadozása miatt keletkeznek – a hyaluron egyik erőssége, hogy ezeket ki tudja simítani, feltölti a bőrt, puhává és rugalmassá teszi azt. Emellett a hyaluronsav erősíti a bőr természetes védőrétegét, képes felvenni a küzdelmet a bőr öregedését okozó szabadgyökökkel, és még enyhe gyulladáscsökkentő hatása is van.

Hogy zajlik egy hyaluronsavas kezelés?

Kozmetikai körülmények közt egy hyaluronos kezelés nagyon sokféle lehet, ahány márka, annyi féle. Általában tömény hatóanyagtartalmú szérumokat, hidratálókat használunk, és a minél hatékonyabb eredmény érdekében géppel segítjük a bőr mélyebb rétegeibe a sav felszívódását (ultrahanggal vagy mezoterápiával) . De akár kézi bemasszírozással is szép eredményeket érhetünk el! Egy hyaluronos arckezelés időtartama a kozmetikában 60-120 perces is lehet, és a hosszútávú eredmény elérése érdekében kúraszerű alkalmazás javasolt. Érdemes a szakemberrel konzultálni a kezelésről , a kezelések számáról, de ez tipikusan az a kezelés, melyet éven át, télen-nyáron lehet végezni, mindig “szezonja” van!

Milyen pozitív hatásai vannak a kezelésnek?

A hyaluronsavas kezelés fokozza a bőr természetes vízmegtartó képességét. Teltebbé, puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt, kisimítja az apróbb ráncokat. Támogatja a bőrregenerációt is, erősíti a bőr természetes védőrétegét.

Otthoni bőrápolásra milyen készítményeket ajánlasz, melyekben megtalálható a hyaluronsav?

A hyaluronok nagyon népszerű összetevők, és sok termékben meg is találhatók. Mégis mindig ellenőrizni kell az összetevőlistát, hogy ne túlzottan a lista végén álljon, mert a lista végén szereplőkből csak kevés van a kozmetikumban, és emiatt  talán nem azt fogjuk kapni, amit várunk. Fontos , hogy attól még, hogy valamiben van hyaluron, még nem csodaszer, hisz a többi összetevőn is sok minden múlik! A legtöbb hyaluron tartalmú kozmetikumot a hidratálók és a szérumok közt találjuk, tehát a napi otthoni ápolásban a hidratáló krémezésbe vagy az előtte való szérum felvitelbe építhetjük bele. De akár a hidratálónkba is belecseppenthetjük a szérumot , amit aztán közvetlenül a bőrre viszünk fel.

Forrás: Lilla Stílusblogja