Már-már jobbak a középkategóriás telefonok

A mobilipar növekedése kezd belassulni, sok gyártó veszített is a profitjából, mivel a felhasználók már nem szeretnék évente lecserélni a mobiljaikat. Inkább kettő vagy akár három évenként váltanak, hiszen a cégek nem tudnak felmutatni érdemi innovációt. Egy ékes példa a profit csökkenésére az Apple, aki nem hozta nyilvánosságra az iPhone-ok eladásait, nem véletlenül. Ettől a befektetők értelemszerűen meg is ijedtek, és a világ első egy billiárdos cége hamar elvesztett 300 milliárd dollárt, ami azért nem semmi. Ezt a lassulást próbálják megállítani sok cégnél, több-kevesebb sikerrel.

Az elmúlt években nem igazán láthattunk újításokat, a gyártók ugyan próbálkoztak valamit felmutatni, de ezek csak parasztvakítások voltak. Ide tartozik a kávák kitolása és a teljes keretmentesség, ami magával hozta az undorító notchokat. Nem mondom, nagyon jól néznek ki az ilyen mobilok, de én inkább meghagytam volna a feslő kávát teljes szélességben. A lekerekített kijelzők pedig csak még törékenyebbé teszik a mobilokat. Vagy említhetjük még a kamerákat, 2019-ben már nem felsőkategóriás az a telefon, aminek nincs legalább kettő, de inkább három kamerája a hátlapon. Ne értsetek félre, a széles látószögű szenzoroknak még látom értelmét, de a portré mód már teljes mértékben megoldható szoftveresen, amit a Google be is bizonyított a Pixel 3-al. A nem hozzáértőknek pedig egyszerűen csak a számok beszélnek: „-Ennek a mobilnak kettő kamerája van, ennek pedig három, akkor ez biztosan jobb.” Sokan körülbelül ilyen alapon választanak mobilt amellett, hogy meg sem nézik a szenzorhoz rendelt funkciót, ami esetenként, vagy felesleges, vagy nincs is. Emlékezzünk csak vissza a Huawei P9-re, amivel a gyártó megelőzte az Apple-t egy két kamerás mobil piacra dobásában, ennek viszont az volt az ára, hogy semmilyen funkciót nem társítottak a plusz szenzorhoz. Így az extra kamerák egészen jó parasztvakításnak bizonyulnak a mobilpiacon. További felesleges módosítás az eszközök végtelenségig történő vékonyítása, ami a Samsungnál elég rosszul sült el a Note 7-el. A prémium anyagok használata pedig még sérülékenyebbé tette a mobilokat, amik amúgy sem bírták jól a gyűrődést. Igen itt megemlíthetjük, hogy a vezeték nélküli töltés kizárja a fém használatát, így kvázi elengedhetetlen az üveghez nyúlni, ha egy mutatós telefont szeretnénk kapni.

Itt pedig rá is térnék arra, hogy miért is jobbak a középkategóriás mobilok. Anyaghasználat téren sajnos már náluk is gyakran előfordul az üveg, de sokukat műanyaggal borították, a jobbakat pedig ennek egy ötvözetével, polikarbonáttal. Ez egy fém hatású ugyanakkor könnyű anyag, amivel teljes mértékben működik a vezeték nélküli töltés, és a karcok sem jelennek meg rajta olyan könnyen. Így ezt a prémium telefonoknál is nyugodtan lehetne használni, hiszen megjelenést tekintve sokkal szebb látványt nyújt, mint a műanyag. Viszont a nagy verseny miatt, ha egy gyártó üveg hátlapos mobillal jön ki, aminek három hátlapi kamerája van, akkor a másik nem teheti meg hogy ő kettőt szerel bele, és csak polikarbonátot használ burkolatként, hiszen így rengeteg vásárlót veszíthet.

Egy csúcskategóriás mobil egyre kevésbé tűnik praktikus és ésszerű választásnak. A vékony design miatt gyakran hiányozhat róluk a jack csatlakozó, illetve elegendő kapacitású akkumulátort sem tehetnek bele, hiszen erre nincsen hely, így marad számunkra az a lehetőség, hogy egy power bank-ot hurcibálunk magunkkal, amennyiben ki akarjuk húzni a nap végéig. Évekkel ezelőtt, ha egymás mellé raktunk egy közép és egy felső kategóriás mobilt, rendkívül szembetűnő volt a különbség. Az évek során ez a szakadék viszont egyre kissebé vált, és bizonyos esetekben az olcsóbb mobil jobb akkumulátorral rendelkezett, több portja volt, nem törtük össze az első héten, és sorolhatnám még. Így tekintettel arra, hogy nekünk mik a preferenciáink, előfordulhat, hogy a középkategóriás mobil nem csak árcédula tekintetében lesz kecsegtetőbb, hanem funkciók terén is. Hiszen egy akár azonos méretű akkumulátor tovább kitart, ha nem egy atomerőmű üzemeltetésére is elegendő processzorral kell együttműködnie. Visszatérve az árakra, a csúcskategóriában eléggé elszabadult a pokol, és nem csak az Apple-nél, sok gyártó képes elkérni egy olcsóbb használt autó árát is egy mobilért, ami elképesztő. Így én azt tudom javasolni, hogy nézzetek jobban szét a középkategóriás telefonok között mielőtt megvennétek a legújabb zászlóshajót.

Forrás: HasználtAndroid