GasztroKiemelt bejegyzések

Készíts vajat otthon

Nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnád. Csak jó minőségű, zsíros tejszín kell hozzá.

Te is jártál már úgy, hogy kicsit túlverted a tejszínt, és nem selymes hab, hanem darabos massza lett belőle? Ilyenkor nem szabad abbahagyni a munkát, és vonakodva ugyan, de megenni a sütivel, esetleg kidobni, hanem tovább kell dolgozni, mert 10-15 perc alatt máris vajat csinálhatunk a tejszínből.
Az első vajam én is egy véletlennek köszönhetem. Tortához szerettem volna felverni a tejszínt, közben megszólalt a telefon, én meg belefeledkeztem a beszélgetésbe. Mire ráeszméltem, hogy a konyhában ott a dolgozó robotgépben a tejszín, már vaj lett belőle. Azóta többször készítettem már tudatosan vajat, amiről ugye nem kell mondanom, sokkal finomabb, mint a bolti. 🙂

Hozzávalók – kb. 12 dkg
0,5 l minimum 30% zsírtartalmú friss tejszín

Elkészítés
A tejszínt öntsd a robotgép táljába és kezd el felverni, mintha tejszínhabot készítenél. Ne állj meg, amikor a hab tökéletes, hagyd, hogy a gép dolgozzon tovább, amíg a tejszín eleinte szemcsés nem lesz, majd kettéválik vajra és íróra. Ez kb. 10 perces folyamat.
Az írót öntsd le, tedd el, később például muffinhoz használhatod.
A vajat tedd egy gézlapba, majd folyó víz alatt mosd kicsit át, nyomkodd ki belőle a vizet. Formázd és tedd a hűtőbe 1 éjszakára. Másnap már fogyaszthatod is.

TIPP
Készíthetsz ízesített vajakat is. Adj hozzá tengeri sót, snidlinget, péppé zúzott fokhagymát, vagy bármilyen általad kedvelt fűszert.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close