Kiemelt bejegyzésekPszichológia

5 tipp kiégett pároknak!

Mi jellemez egy kiüresedett kapcsolatot? Ha már nem vidít fel a másik boldogsága, ha nem szomorít el a bánata, ha már nem érdekel, hogy mi történt vele aznap, akkor tipikusan a kiüresedett kapcsolat tüneteit ismerheted fel magadon. Érdekes, hogy sokkal nehezebb dolgunk van helyreállítani egy olyan kapcsolatot ahol már egyáltalán nincsenek érzelmek, hanem épp ellenkezőleg a közömbösség üti fel a fejét. Biztos nincs esély? Vagy vissza lehet állítani a stabil párkapcsolatot. Íme 5 tipp, kiégett párok számára.

Eredeti értelemben a kiégés az empátiás kapacitás kiürülését jelenti. Ez annyit jelent, hogy valaki elveszítette a nyitottságát és befogadókészségét arra, hogy együtt érezzen másokkal, hogy közel engedjen magához valakit és nem képes lelkesedéssel végezni a feladatait.

A kapcsolat kiégése során sajnos a társas magány fájdalmas élménye is megjelenik, azaz, amikor már nem egységként élnek a pár tagjai, hanem érzelmi, testi és akár életviteli szinten is érzékelhető a függetlenségük.

Ha érzelmileg eltávolodunk a másiktól, az gyakran testi elhidegüléssel is párosul: nem öröm a másik simogatása, inkább próbálja elkerülni az illetőt, mert kellemetlen neki, hogy esetleg aztán többet akar a párja.

Mit lehet azonban tenni a kiégés elkerülése érdekében?

  1. Gondolkodjunk el, mi keltené fel mások figyelmét a párunk iránt!
  2. Nézzük meg, hogy mi mennyire fejezzük ki az érdeklődésünket? Melyek azok a dolgok, amiket nagyon bánunk, hogy eddig nem tettünk meg?
  3. Magunkkal kapcsolatban mit tartunk vonzónak, és mit teszünk érte, hogyan mutatjuk meg?
  4. Mit változtatnánk, ha ismét új társat keresnénk?
  5. Amit változtatnánk egy újért, utoljára mikor tettük meg a párunk kedvéért?

A kérdések megválaszolásával tisztább képet kaphatunk és még idejében lépéseket tehetünk.

Forrás: Life Advisor

Ajánlott cikkek

Ajánlott poszt!

Close
Close
Close