Az amerikai, puha és kicsit édes hot dog kifli. 

A hot dog-ot jobban szeretem amerikai módon elkészíteni, mint ahogy azt a ’80-as években a körúti bódékban, vagy a Városligeti Műjégpályán lehetett kapni. Az édes, puha kifli, a mustár és ketchup mellett a sok extra feltét jóval vonzóbbá teszi ezt az ősrégi utcai kaját. Amit én biztos, hogy mindig teszek bele az a pirított hagyma és a vékony karikákra vágott csemegeuborka, de sajttal, sült paprika csíkokkal, vagy jalapenoval is fel lehet dobni.
Most viszont jöjjön a kifli recept, ami elengedhetetlen a jó hot dog-hoz.

Hozzávalók – 10 darabhoz
500 g BL55 liszt
60 g cukor + 1 teáskanál
30 g olvasztott vaj
1 tojás
1 nagy csipet só
150 ml tej
150 ml langyos víz
25 g friss élesztő

Elkészítés
A tejet egy teáskanál cukorral langyosítsd meg, majd morzsold bele az élesztőt. Letakarva hagyd, hogy az élesztő felfusson.
A robotgép táljában mérd ki a többi hozzávalót, majd add hozzá az élesztős tejet is. A géppel dolgoztasd addig, amíg egy fényes tésztát nem kapsz. Először ragacsosnak tűnik, de ahogy dolgozik a gép, felveszi az összes folyadékot. Akkor jó a tészta, ha dagasztás közben kopog az edény falán.
Letakarva, huzatmentes helyen keleszd 1 órát.
A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett deszkára, gyúrd át, majd oszd 10 részre, és gombócozd őket. A gombócokat egyesével lapítsd ki téglalap alakúra, és a felső oldalától magad felé indulva szorosan tekerd fel. Az így kapott hosszúkás bucikat tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Letakarva pihentesd 30-40 percet.
A tetejét enyhén spricceld meg vízzel, majd tedd a 180 fokos sütőbe. Az aranybarnára sült kifliket vedd ki, és még forrón ismét spricceld meg vízzel. Rácson hagyd kihűlni.

TIPP
Próbáld ki ezt a tésztát a hamburgerzsemléhez is. Ebben az esetben csak 6-8 részre oszd, gömböket formázz, sütés előtt pedig kend meg vízzel felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal. 

Forrás: Városi konyha