Tavaszi friss ízek olasz köntösben.

A gnocchit eddig tojással készítettem, de mostanában több helyen is láttam, hogy az autentikus olasz recept nem tartalmaz tojást. Jamie Oliver a Jamie Cooks Italy sorozatában is jár olyan idős – éttermet vezető –  nagyiknál, akik nem tesznek a gnocchihoz tojást. Nemrég pedig rábukkantak egy irtó cuki Youtube csatornára: idős olasz nénik mutatják meg a klasszikus olasz recepteket és a tésztakészítés fortélyait. Pasta Grannies néven megtaláljátok, érdemes belenézni. Hát, ők sem használnak tojást a gnocchihoz. Így nekem sem kellett több, hogy kipróbáljam. A medvehagyma szezon pedig egy újabb ok egy adag olasz krumpligombóchoz.

Hozzávalók – 2 főnek
4 közepes szem krumpli
1 csapott teáskanál só
6-8 evőkanál BL55 liszt
fél csokor medvehagyma
2 evőkanál vaj
2 evőkanál krémes kecskesajt

Elkészítés
A krumplit egészben főzd meg sós vízben. Pucold meg, törd össze és hagyd kihűlni.
A medvehagymát aprítsd fel.
Ha a krumpli langyosra hűlt, sózd meg, dolgozd össze a medvehagymával, majd adj hozzá annyi liszttel, hogy egy rugalmas, de már nem ragacsos tésztát kapj. Nem kell sokáig gyúrni, csak beledolgozni a lisztet, hogy összeálljon. Így lesz a gnocchi puha, levegős.
Oszd kisebb részekre, majd formázz belőlük hurkát, forgasd jól lisztbe és vágd fel kb. 1 centis darabokra. Hogy a gnocchi több szószt tudjon felvenni pörgesd át a kis gombócokat egy villa, vagy sajtreszelő hátán.
Forralj egy lábosban vizet, dobd bele a gnocchikat, várd meg amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor kiveheted.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, forgasd át benne a kifőtt gnocchikat, majd add hozzá a krémes sajtot is.

Forrás: Városi konyha