Medvehagyma szezonban kihagyhatatlan a pogácsa. 

Alapvetően nem szeretem a pogácsát, mert ha nem langyosan eszem meg, nekem száraz. Főleg másnap. Ezért nagyon sütni sem szoktam. A medvehagyma viszont annyira adja, hogy pogácsába vele, hogy ilyenkor mindig megpróbálkozom egy adaggal. Idén valami új helyett egy régi receptet vettem elő, és az turbóztam fel néhány – szó szerint – zsíros hozzávalóval, hogy a pogácsa omlós, ne pedig szívós legyen. Nemcsak langyosan, hanem még másnap is ehető volt, még számomra is. A családom, akik nálam nagyobb pogácsa rajongók, pedig egyenesen odáig voltak érte.  🙂

Hozzávalók
500 g liszt
1 evőkanál só
25 dkg vaj
20 dkg 20 %-os tejföl
1 tojás
0,5 dl 3,5%-os  tej
25 g élesztő
csipet cukor
15 dkg libazsír
egy csokor medvehagyma

Elkészítés
Az élesztőt morzsold bele a cukorral elkevert langyos tejbe, és letakarva meleg helyen futtasd fel.
A lisztet mérd ki a robotgép táljában, keverd hozzá a sót, majd morzsold bele a vajat. Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfutott élesztőt, 10-15 percig dolgoztatva a gépet, dagassz homogén tésztát. Letakarva, langyos helyen pihentesd 30 percet.
A medvehagymát mosd meg, szárítsd le és aprítsd fel.
A tésztát borítsd ki egy deszkára, nyújtsd ki kb. 1 cm vékonyra. Kend meg a a zsír kétharmadával, majd szórd meg a medvehagyma kétharmadával. A tésztát hajtsd ketté. Kend meg a maradék zsírral, majd szórd meg a medvehagymával, és újra hajtsd félbe. Nyújts ki téglalap alakúra, majd a felső oldalát hajtsd be a feléig, erre pedig hajtsd rá az alsó részt is. Letakarva pihentesd 20 percet.
A pihentetés után nyújtsd ki megint és hajtogasd meg újra. Ezt ismételd meg összesen négy alkalommal.
A hajtogatást követően nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagra, a tetejét egy kés hegyével sűrűn rácsozd meg, majd szaggasd ki pogácsaszaggatóval. Tedd egy tepsire, kend meg egy kanál vízzel felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.

Forrás: Városi konyha