GasztroKiemelt bejegyzések

Colomba Pasquale

A galamb formájú húsvéti kalács a Panettone kistestvére. Húsvétkor minden olasz családban megsütik. 

A Colomba Pasquale a második leghíresebb olasz, ünnepi kalács a Panettone után. Az 1930-as években az a milánói cég sütötte meg először, akik a Panettonet is készítették, hogy legyen egy méltó, húsvéti párja a karácsonyi finomságnak. A galamb formát azért választották, mert az a béke szimbóluma.
Akkora sikere lett a kandírozott gyümölcsös, mandulás kalácsnak, hogy azóta egy olasz család asztaláról sem hiányozhat Húsvétkor a Colomba Pasquale. Általában reggelire fogyasztják, a maradékból pedig édes borral, vagy Amaretti likőrrel és ricottával kenyérpudingot készítenek.
Idén több áruházláncban is láttam a galamb formájú kalácsot – akárcsak Karácsonykor a Panettonet – de az otthon sütött sokkal finomabb. Sajnos galamb formájú sütőformát még mindig nem találtam itthon, ezért megint egy hosszúkás – loaf – formában sütöttem, de ez mit sem vesz el az ízéből.
Ahogy a korábbi években, most is Gennaro Contaldo Italian Bakery – csak angol nyelven kiadott – szakácskönyvében található recept alapján készítem.

Hozzávalók az előtésztához
10 g élesztő
120 ml langyos tej
95 g liszt

Hozzávalók a tésztához
13 g élesztő
70 g cukor + egy teáskanál
2 egész tojás + 1 tojás sárgája
1 teáskanál vanília kivonat
110 g puha vaj
250 g liszt
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
130 g kandírozott vegyes gyümölcs

Hozzávalók a mázhoz
30 g darált mandula
50 g porcukor
1 tojás fehérje
kevés kukoricaliszt (ha szükséges)

Hozzávalók a dekorációhoz
30 g mandulapehely
kristálycukor

Elkészítés
Az előtésztát a sütés előtti este készítsd el: a langyos tejben oldd fel az élesztőt, majd keverd bele a lisztet egy fakanállal. Takard le és szobahőmérsékleten pihentesd egy éjszakát.
Másnap össze lehet állítani a tésztát: az élesztőt keverd el egy kanál cukorral, amíg folyékony massza nem lesz belőle. A robotgép keverőtáljában keverd habosra a cukrot a tojásokkal, add hozzá a folyékony élesztőt, az előtésztát, a vanília kivonatot és a puha, felkockázott vajat. A dagasztókarral kezdd el összedolgozni. A lisztet keverd össze a sóval, és adagold a tojásos keverékhez. Dolgozz a géppel, amíg egy fényes, lágy masszát nem kapsz (kb. 10 perc). Ekkor add hozzá a citrom és a narancs reszelt héját, majd a kandírozott gyümölcsöket. Jól dolgozd bele a tésztába.
A sütőformát béleld ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, majd letakarva szobahőmérsékleten keleszd 3 órát.
A mázhoz keverd össze a mandulát a cukorral és a tojás fehérjével. Egy sűrű masszát kell, hogy kapj, ha nagyon híg, adj hozzá kevés kukorica lisztet. Kend be vele a kalács tetejét, szórd meg a mandulapehellyel és a cukorral, majd tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Utána vedd le a sütő hőfokát 160 fokra és süsd további 15 percig.
A kész kalácsot még melegen vedd ki a formából és egy rácson hagyd kihűlni.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close