AutóKiemelt bejegyzések

Németországban már menet közben is tölthetnek a hibrid kamionok

Olyan, mintha az elektromobilitás jövőjéről látnánk karikatúrát akkor, amikor megnézzük a német eHighway-ről készült fotókat. Pedig ez odaát már a valóság, legalábbis egy 5 km-es szakaszon.

A Frankfurt és Darmstadt között húzódó A5-ös autópálya egy részén ugyanis már felsővezetékről tölthetnek a hibrid kamionok, menet közben. Hasonlóképp, mint a városi trolibuszok. A projektben öt szállítmányozási cég, illetve a Scania fogott össze – utóbbi tervezte meg az áramszedővel felszerelt kamionokat. A rendszert a Siemens fejlesztette ki.

Valóság, de csak félig. Egy kísérleti projektől van szó ugyanis, amelynek felépítésére 14,5 millió eurót fordított a német szövetségi környezetvédelmi minisztérium. Az adatok szerint egy kilométernyi szakasz kiépítése egymillió euróba került, tehát országos szinten méregdrága lenne a projekt megvalósítása. A németek 2022-ig vizsgálják a most átadott öt kilométeres szakaszt, majd folytatják a beruházásokat. A tervek szerint legfeljebb 1000 kilométernyi autópályaszakaszt ruháznak majd fel kamiontöltő felsővezetékkel.

Amennyiben a rendszer működik, akkor sem érdemes a német kormánynak azonnal gőzerővel húzni a kábelt az autópályák felett, hiszen a hibrid kamionok egyelőre le vannak maradva a személyautókhoz képest. Többségük legfeljebb 10 kilométeres elektromos hatótávot ígér, miközben az áruk nagyságrendekkel magasabb a hagyományos dízelekénél.

Forrás: ZöldAutók

Ajánlott cikkek

Close
Close