A fokhagymás, olívaolajos tészta az egyik legnépszerűbb olasz tésztaétel. 

Szeretem az NCIS sorozatokat, tegnap a Los Angeles egyik régebbi részét néztem, aminek végén Kensi (a csapat egyetlen női ügynöke) azt skandálja: “Pasta olio e aglio”. Ha nem lett volna majdnem éjfél, biztos, hogy még este elkészítem, annyira megkívántam. 😀
Az olio e aglio tipikus spagettivel készülő fogás, és az olaszok nagyon kényesek arra, hogy a megfelelő tésztával készítsék az adott szószt. Remélem, nekem elnéznek annyi csalást, hogy pici tésztával készítettem.
A pici névre hallgató tészta ugyanis egy duci spagetti, amit otthon is könnyen el lehet készíteni. Ráadásul gépek sem kellenek hozzá, hiszen kézzel kell sodorni a megfelelő méretre. Nálam a pici helyettesíti mindig a spagettit, így az olio e aglio-nál is.

Hozzávalók – 2 főnek
170 g durumliszt
80 ml víz
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
negyed csokor petrezselyem

Elkészítés
A lisztet mérd ki egy tálban, majd apránként add hozzá a vizet és kezd el gyúrni. Eleinte olyan lesz a liszt állaga, mint a vizes homok, de ahogy adagolod hozzá a vizet, szépen összeáll a tészta. Gyúrd addig, amíg egy ruganyos, homogén tésztát nem kapsz. Egy deszkán a tésztát kezd el hurka alakúra sodorni – ahogy egyre hosszabb lesz, több részre is vághatod. Ezzel a sodró technikával készíts fél ujjnyi vastag, kb. 20 centi hosszú duci spagetti csíkokat. Lobogó sós vízben 2-3 perc alatt főzd ki.
Közben egy serpenyőben hevíts olajat, reszeld bele a fokhagymát és forgasd át. Add hozzá az apróra vágott petrezselymet, majd a tésztát egy kevés főzővízzel. Forgasd össze és tálalhatod is.

 

Ha szeretnél megtanulni olasz házitésztát készíteni, várlak workshopjaimon a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban!
Következő időpontok:
2019. július 6.
2019. augusztus 3.
További információkért kattints ide!
Jelentkezés: varosikonyha.blog@gmail.com

Forrás: Városi konyha