GasztroKiemelt bejegyzések

Grill 1×1

Mit, hogyan grillezzünk.

A gyerekkorom tábortüzes szalonnasütéseit mára a grillezés váltotta fel. Ha nyár, akkor nem maradhat el a grillparty sem, de mit is süssünk, ha túllépnénk a nyársra húzott szalonnán. 😀
Szubjektív lista jön a kedvenceimmel.

Saslik
A zöldséges-húsos nyársak igen népszerűek és finomak. Készülhet sertés, vagy csirke húsból, amit éjszakára bepácolhatunk. A legjobb zöldségek hozzá pedig a paprika, a cukkini és a hagyma. Ha extra ízt annál a húsnak és a zöldségeknek, fa nyárs helyett használj rozmaring ágakat.

Hamburger húspogácsa
A hamburger húst nem bonyolult elkészíteni, hiszen elegendő csak sóval és borssal ízesíteni. Ha azonban grillen sütjük meg, kap még egy extra füstös ízt. Ma már lehet kapni préseket is a tökéletes méretű és formájú húspogácsa grillen való elkészítéséhez. Ha nincs présed, elég egy nehezék, vagy egy lapos szedőkanál, amivel időnként lenyomod a húst, hogy ne gombós alakúra süljön.

Krumpli
A pici szemű parázsburgonya a legjobb választás kerti sütögetéshez. Pár perces előfőzést követően, ha feldobjuk a grillre, isteni sült krumplink lesz az ebédhez. Fűszeres – például oreganos – olajjal kenegetve még finomabb.

Halak
A legjobb grillezett hal a makréla, de bármilyen tengeri herkentyűt feldobhatunk faszénre. Sütési idejük rövid, a grillezett citrom pedig nagyon jól passzol hozzájuk.

Zöldségek
Mit ér a grillezés zöldségek nélkül? A már említett paprika, cukkini és hagyma mellett bármit grillezhetünk. A padlizsán, az édesburgonya, a sárgarépa, a brokkoli nagy kedvenceim. Két utóbbit kicsit megfőzőm sós vízben, mielőtt a grillre teszem. Sütés közben a zöldségeket is kenegetheted fűszeres olajjal.

Gyümölcsök
Nem csak zöldségeket, hanem gyümölcsöket is lehet grillezni. Gazdagíthatjuk vele a salátákat, vagy egy kis fagyival desszert is lehet belőlük. A sárgabarack, az őszibarack, az ananász mind finomak grillezve.

Kukorica
A főtt, csöves kukoricánál csak egy jobb dolog van, a főtt, grillezett csöves kukorica. Ha sütés közben chilis vajjal kened meg, nem fogod tudni abbahagyni az evését.

Sajtok
Igaz, hogy ma már számtalan, kifejezetten grillezéshez készített sajtot lehet kapni, nálam mégis a sima camembert és a mozzarella a nyerő. Előbbit rozmaringos, utóbbit bazsalikomos olajjal kenegetve sütés közben 5 perc alatt finom fogást készíthetsz.

Lapos kenyerek
Tortilla lapot, naan kenyeret, angol muffint is süthetünk grillen. Ehhez nem kell más, mint egy vaslap (nálam ez egy régi vas palacsintasütő), amit felforrósítasz a faszénen, és már rá is dobhatod a sütni valót.

Pillecukor
Édességet is készíthetünk grillen és nem csak a gyerekek kedvence lesz. A pillecukor külseje lassan karamellizálódik a parázs felett, ami isteni ízt ad neki. Ehetjük magában, csokival vagy akár keksszel is.

Ha kedvet kaptál a grillezéshez, keresd további receptjeimet ide kattintva.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close