Ha szeretnétek spórolni a telefonvásárláskor, akkor itt az idő.

A mai telefonárak mellett sokan adnak és vesznek is használt mobilokat. Vannak viszont, akik fenntartással állnak a témához, ugyanis nem kockázatmentes a dolog. Mi most összegyűjtöttünk nektek pár jótanácsot, amit ha megfogadtok, akkor biztonságosan tudtok majd használt mobilt vásárolni.

Amennyiben még nem vagytok benne biztosak hogy milyen telefont is szeretnétek megvásárolni, az esetben olvassátok el előbb ezt a cikkünket, ahol összeszedtünk nektek pár mobilt amit érdemes figyelembe venni idén.

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha se utaljatok előre. Akármennyire is szimpatikus az illető akivel beszéltek, meg van rá az esély hogy semmit sem küld majd az utalás után. Én teljes mértékben a személyes találkozót javasolom, de amennyiben ez nem megoldható és mindenképpen ragaszkodtok az adott mobilhoz, az esetben válasszátok a postai utánvétet, ahol csak a termék megérkezése után kell fizetnetek. Természetesen itt is fennáll az átverés veszélye, de sokkal biztonságosabb mint az előre utalás.

Az interneten rengeteg oldalon lehet használt mobilokat vásárolni, köztük nálunk is. A HasználtAndroid-nál hozzáértő emberek vizsgálják át a hirdetéseket, míg egy nagyobb oldal esetén csak egy algoritmus szűri ki a lehetséges csalókat, amik mint tudjuk nem 100%-osak. Illetve nálunk konkrét telefon modellekre is rákereshettek, ami nagyban megkönnyíti a vásárlási folyamatot. Mindig nézzetek utána a telefon bolti árának, és ehhez viszonyítsatok amikor használtat vásároltok. Amennyiben a telefon túl olcsó az esetben nagy valószínűséggel rejtett hibája van, vagy átverésről van szó, így ezeket kerüljétek. Ha kinéztetek egy konkrét telefont az esetben kérdezzetek utána minden szükséges információnak, ami esetleg nem szerepelt a leírásban, például hogy milyen függő a telefon, megvannak-e a tartozékai és így tovább.

Amennyiben lebeszéltetek egy időpontot, az esetben célszerű egy nyilvános helyet választani a személyes találkozóhoz, ahol sokan tartózkodnak, például egy bevásárló központ vagy kávézó. Itt érdemes eltölteni 10-20 percet, hogy biztosan mindent megnézzetek a mobillal kapcsolatban. Ennyi idő alatt ki tud derülni az is, hogy milyen állapotban van a telefon akkumulátora, és ha hoztatok magatokkal egy powerbankot, vagy van a közelben egy konnektor, az esetben megnézhetitek azt is, hogy lehet-e tölteni a készüléket. Ezek mellett nézzétek meg a kamerát, a Wi-Fi-t, tegyétek bele a SIM kártyátokat, telefonáljatok vele egyet, és nézzétek meg hogy a mobilinternet is müködik-e rajta. A telefon dobozán, vagy a papírjaiban feltüntetett IMEI számot is érdemes ellenőrizni, amit úgy tudtok megcsinálni, hogy a tárcsázóba beüttitek a *#06# kódot, és ha a két számsor egyezik az esetben minden rendben van. Mint minden használt termékre, így egy mobilra is tudtok alkudni, amennyiben felfedeztetek rajta valamilyen kisebb sérülést karcot, vagy a tartozékok hiányosak, az esetben nyugodtan alkudhattok pár ezer forintot.

Mindenképpen tudom ajánlani azt is, hogy írjatok adás-vételi szerződést, ami leginkább a vevőt azaz Titeket véd. Ebben érdemes feltüntetni a telefon IMEI számát, hiszen így lehet beazonosítani, hogy konkrétan arról a készülékről van szó, de azt is fel lehet benne tüntetni, hogy amennyiben részletre lett vásárolva a mobil, az esetben az eladó vállalja a további részletek fizetését. Persze ennek megírására nem kell jogászt fogadni, az interneten ugyanis számos mintát találhattok.

Reméljük ezzel a cikkel eloszlattuk a kételyeiteket, és most már bátran vágtok neki a használt telefon vásárlásnak.

Forrás: HasználtAndroid