GasztroKiemelt bejegyzések

Ezerarcú levendula

A levendula nem csak a kertünket, balkonunkat teszi szebbé, a konyhában is számos módon felhasználhatjuk.

Évek óta járunk Tihanyba levendulát szedni, ahol – lévén nincs kertünk – be tudjuk szerezni a következő szezonig elegendő mennyiséget. Ebből kerülnek kis csokrok a lakásba, az autóba, de készítek fűszerkeveréket, szörpöt és lekvárokhoz is használom.
Európába a rómaiak hozták be a levendulát, Tihanyban egy gyógyszerész, Bittera Gyula telepített először levendulát 1924-ben. Amit ma is szedhetünk, az a Franciaországból származó francia levendula, ezt hívja a köznyelv közönséges levendulának. Virága gyönyörű lila, a borok színe mély zöld. Illóolajtartalma ugyan nem túl magas, mégis aromás, így ebből sajtolják a levendula olajat.
A másik elterjedt fajta az angol levendula, melynek virága kékes, hegyes formájú, a borok ezüstös színben ragyog. Illóolaja fanyarabb, ezért ezt a fajtát érdemesebb leszárítva fűszerként használni, vagy dísznek kitenni a lakásba.
Ha te is beszerezted az idei csokrod, így használhatod fel.

Szörp
A levendula szörp az egyik kedvencem. Fogyaszthatjuk magában, ízesíthetünk vele limonádét, rozét, vagy jegesteát.
2 liter vizet forralj fel 1 kg cukorral, hagyd kicsit hűlni, majd adj hozzá 80 g friss levendula virágot. Áztasd egy napig, szűrd le, újra forrald fel, és töltsd üvegekbe.

Fűszer
Csokorba kötve száraz, közvetlen napsütéstől mentes helyen szárítsd le, majd morzsold le a virágokat. Húsokhoz kiváló fűszer, de adhatod lekvárokhoz – pl. eper, málna, áfonya, szeder – vagy süteményekhez is.

Fűszersó
A leszárított levendulát keverheted különböző sókkal – tengeri só, alpesi só, himalája só – majd ezzel adhatsz kellemes ízt a grillzöldségeknek (sárgarépa, cukkini, gomba, édesburgonya).

Porcukor
Adj 1 evőkanál szárított levendula virágot fél kiló porcukorhoz. A porcukor 1-2 hét alatt átveszi a levendula ízét, amivel süteményeket édesíthetsz.

Provence-i fűszerkeverék
A provence-i fűszerkeverék elmaradhatatlan hozzávalója a levendula. Azonos mennyiségben keverj össze szárított petrezselymet, rozmaringot, majorannát, oreganot, kaukkfüvet, bazsalikomot, adj hozzá fele mennyiségű levendulát. Zsályával és tárkonnyal még tovább fokozhatod az ízeket.

Kenegető ecset
Kerti sütögetéshez a legjobb kenegető ecset a fűszerekből készült csokor. Fogj össze 8-10 szál levendulát, márts olajba, majd ezzel kenegesd a húsokat, zöldségeket. A csokrot variálhatod is zsályával, rozmaringgal, oreganoval.

Kávé
Hűsítő jegeskávét készíthetsz levendulával, csak a lefőzendő kávéhoz kell adnod egy csipet szárított levendulát. Ha a kávét így főzöd le, kellemes aromát kap. Jéggel és kevés tejjel felöntve kínáld.

Ha kedves kaptál a levendulás finomságokhoz, Tihanyban még a hétvégéig tart a levendula szedés, de közelebb is találsz levendula mezőket, pl. a Pilisben.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close