AutóKiemelt bejegyzések

Volvo V60 T8 teszt: hibrid sportkombi

Hiába közel 400 lóerős ez a szemrevaló svéd puttonyos, semmi akadálya annak, hogy segítségével kihasználjuk a hazai zöld rendszám nyújtotta előnyöket.

A Volvo 2010-ben a második generációs S60 szedán praktikusabb testvérmodelljeként dobta piacra az első V60-at, mely egészen 2018-ig volt gyártásban. Ez alatt a nyolc év alatt alaposan eljárt az idő a kompakt kombi felett, mely többek közt belső méretei révén sem igazán tudta tartani a versenyt a riválisokkal. Tavaly azonban sokak örömére megérkezett a második generációs V60, amely olyannyira fontos a kínai tulajdonban lévő svéd márkának, hogy előbb mutatták be, mint az új S60-as szedánt. A V60 számos különböző benzines- és dízel változatban kapható, mi ezúttal a csúcskategóriás plugin hibrid változatot, a T8 Twin Engine-t mutatjuk be részletesen.

A Volvo által mostanság alkalmazott SPA-platformra épülő új V60-as 12 centiméterrel hosszabb az elődjénél és már-már akkora, mint a korábbi S80-asra épülő V70-es kombi. Ennek köszönhetően a prémium kategóriában versenyző német riválisainál is mind nagyobb a V60-as, melynek tengelytávja 2,72 méter. A frontrészt a méretes hűtőrács és a Thor kalapácsot mintázó menetfényű LED-es fényszórók uralják, oldalról pedig a hosszú motorháztető és az enyhén felfelé ívelő övvonal határozza meg leginkább az összképet. Az L-betűre hajazó formájú hátsólámpákban nem sok kivetnivalót lehet találni, a hátsó szélvédő alatt pedig öles karakterek hirdetik, hogy ez itt bizony egy hamisítatlan Volvo. Summa summarum, a V60 egy dinamikusan elegáns külcsínű kombi, mely üde színfolt a mindent elárasztó divatterepjárók egyre jobban beszürkülő tengerében.

Az utastérben helyet foglalva nem a biztonság vagy éppen a dinamika szavak jutnak eszünkbe elsőként, pedig akár ezek is eszünkbe juthatnának, hanem sokkal inkább a nyugalom és a kényelem. A svéd designerek alaposan kitettek magukért, mindenhol szépen kialakított formákra és minőségi anyagokra lehetünk figyelmesek. Ráadásul ehhez korrekt helykínálat társul mind elöl, mind hátul. Az elődhöz képest rengeteget nőtt a lábtér és a fejtérre sem panaszkodhatunk, egyedül talán a kardánalagút az, ami egy kicsit belerondít az amúgy nagyon harmonikus összképbe. A kormány mögött digitális műszeregységre lehetünk figyelmesek, a középső kijelző pedig a szokott módon egy álló helyzetű tablethez hasonlítható leginkább. A menürendszerhez kis idő után hozzá lehet szokni, és természetesen az Apple CarPlay és Android Auto támogatás is adott.

A kényelem és sportosság között pengeélen táncoló V60-asnak még a legdrágább változata sem rendelhető adaptív futóművel, de ezt tulajdonképpen nem is hiányoljuk, mert annyira jól eltalálták a beállításokat a svéd fejlesztők. Utazás közben síri csend és nyugalom uralkodik a beltérben, főleg addig, amíg be nem indul a belsőégésű motor. Semmi sem recseg, semmi sem nyiszeg-nyöszög, a minőségérzet abszolút elsőosztályú. A csomagtartó 529 literes, ami jelentős előrelépést jelent az előd 430 literes értékéhez képest, és e tekintetben a közvetlen riválisokat is maga mögé tudja utasítani a V60. Rekordnagynak persze ettől még nem nevezhető a puttony, viszont legalább jó hír, hogy a hibrid hajtáslánc méretes akkumulátora nem a csomagtérből vesz el helyet. A 60/40 arányban osztott hátsó üléssor ledöntésével 1441 literesre bővíthető a csomagtér.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha nem a csomagtér alá, akkor hova kerültek a telepek? Nos, a svédek a középkonzolba préselték be a 10,4 kWh kapacitású akkumulátort. Emiatt kicsit bumfordi és nemigazán praktikus a középkonzol, de ez alapvetően sokkal szimpatikusabb megoldás, mint a csomagtartó akkumulátorral történő agyonvágása. Mint ahogy az történt például az XC60 T8 esetében is. A gyártó adatai szerint egy töltéssel mintegy 54 kilométeres távolság tehető meg tisztán elektromosan, a gyakorlatban mi 40-42 kilométert mértünk közepesen dinamikus haladás és folyamatosan működő légkondi mellett, ami még mindig korrektnek mondható. A teljesen lemerült aksi 3-7 óra tölthető fel 100 százalékosra, de a töltőáram nagyságát sajnos sem az otthoni töltőkábelen, sem a kocsi menüjében nem lehet állítani.

A csillogó indítógomb jobbra csavarását követően hangtalan kel életre az autó, ami alaphelyzetben mindig villannyal indul. Nagy gázra persze azonnal feléled a benzinmotor is és kiegészíti a villanymotort, vagy éppen tölti a megfáradt akkumulátort. A T8-asban a többi V60-astól eltérő, üvegszerű váltógombra lehetünk figyelmesek, ami már kizárólag elektromos működésű. Furcsa, hogy mind az előre-, mind a hátramenet kapcsolásához egymás után kétszer kell húzni a karon, de persze ezt gyorsan meg lehet szokni. Az Aisintól származó nyolcfokozatú egység finoman és közepesen gyorsan teszi a dolgát, elektromos módban 125 km/h, normál módban pedig ennek kétszerese, 250 km/h az elektronikusan korlátozott végsebesség.

A turbóval és kompresszorral erősített 2 literes 4 hengeres benzinmotor 303 lóerős teljesítményt ad le az első kerekekre. Hátul elhelyezett villanyos társa pedig 87 lóerőt és 240 Nm-t szabadít rá a hátsó kerekekre, ily módon az összteljesítmény 390 lóerő, a rendszer nyomatéka pedig nem kevesebb, mint 640 Nm. Könnyen kikövetkeztethető, hogy a turbólyukat, mint olyat, nyugodtan el lehet felejteni, és a hibrid hajtáslánc még nagyobb sebességről is igen vehemensen gyorsítja a normál V60-asoknál mintegy 250 kilogrammal nehezebb kasztnit. A 2 tonnás T8 egy igazi skizofrén autó: tud teljesen csendes környezettudatos jármű és eszeveszetten gyorsuló sportkombi is lenni. Minden rajtunk múlik.

Az összkerékhajtás értelemszerűen teljesen virtuális, vagyis nincs semmilyen mechanikus kapcsolat az első és a hátsó kerekek között, a kardánalagútban nincs kardántengely. Amennyiben a 4,9 másodperces 0-100-as szintidőt gyakran leellenőrizzük, akkor könnyen 8-12 liter magasságába szökhet a fogyasztás, ami persze még mindig nem rossz egy ekkora és ilyen erős családi autótól. De ha 30-40 kilométerenként töltőre tudjuk dugni a kocsit, akkor akár 0 literes fogyasztás mellett is közlekedhetünk. Az arany középút pedig valahol ezen értékek között félúton található. Remek dolog, hogy a hibridség miatt nem szúrják ki a szemünket kisebb üzemanyagtartállyal, vagyis a T8-as csúcsmodellbe ugyanúgy 60 liter naftát lehet tankolni, mint bármely egyszerűbb V60-asba.

A zöld rendszámos Volvo V60 T8 Twin Engine alapára 17,3 millió forint, vagyis ennyibe kerül egy Momentum Pro felszereltségű alapmodell. A luxusra hangolt Inscription változat 18,8 millió forinttól indul, a sportos R-Design kivitel pedig minimum 18,9 millió forintot kóstál. Tesztautónk is R-Design csomagos, és mivel van még benne ezen felül is egy-két extra, az árcéduláján 22 millió forintos összeg olvasható. A plugin hibrid V60 legfőbb riválisa a 2020-ban érkező új BMW 330e kombi lehet, mely szerényebb, 252-293 lóerős teljesítmény mellett némileg nagyobb, 60 kilométeres e-hatótávval kecsegtet.

Forrás: ZöldAutók

Ajánlott cikkek

Ajánlott poszt!

Close
Close
Close