GasztroKiemelt bejegyzések

Avokádós pestos penne

A lyukas tészták több szószt tudnak felvenni, ezért ragukhoz és pestokhoz készítik az olaszok.  

Létezik ugyan egy speciális tésztakészítő gép lyukas tésztákhoz, de különlegesebb konyhagépek nélkül is lehet például pennét, rigatonit és ezek különböző változatait csinálni. Ehhez egy saját kis eszközt készítettem, méghozzá a barkácsboltokban kapható cipőtartó rúdból (feldaraboltam, megcsiszoltam és olívaolajjal jól bekentem), de megteszi egy vastagabb fakanál nyele is. Ezzel a kis eszközzel könnyedén lyukas tésztákat készíthetünk. A penne az egyik kedvencem, amit a deszka helyett általában egy bordázón szoktam feltekerni, így még több szószt tud felvenni.
Ha megnéznéd, hogyan készítem a pennét, megtalálod Instagram oldalamon a házitészta highlightok között.
Ha pedig érdekel a tésztakészítés, várlak következő workshopomon augusztus 3-án a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban (1094 Budapest, Ferenc krt. 40.). További információért írj a varosikonyha.blog@gmail.com címre.

Hozzávalók a tésztához – 2 főnek
170 g durumliszt
2 M-es tojás

Hozzávalók az avokádó pestohoz
1 avokádó
1 nagy marék bazsalikom levél
1 gerezd fokhagyma
5 dkg fenyőmag
5 dkg parmezán
1 dl olívaolaj
1 csipet nagyszerű tengeri só

A tálaláshoz
parmezán sajt
aszalt paradicsom

Elkészítés
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, egy villával dolgozd el őket. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók, 8-10 perc alatt gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd két részre, azt a darabot, amit épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjon. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra (a tésztakészítésről részletesebben itt olvashatsz). Vágd fel 4×4 centis kockákra, majd egy vastagabb fakanál nyele, rúd, vagy az ujjad körül két csúcsánál fogva tekerd fel és nyomd össze.
Az avokádót vágd félbe, húsát kapard egy késes robotgépbe. Az olívaolaj kivételével adj hozzá minden további hozzávalót és dolgozd össze. Végül öntsd fel annyi olívaolajjal, hogy krémes állaga legyen.
A tésztát sós lobogó vízben 3-4 perc alatt főzd meg. Közben a pestot egy serpenyőben melegítsd fel,  a tészta főzővizével hígítsd, majd keverd hozzá a tésztát is.
Parmezánnal és aprított aszalt paradicsommal megszórva tálald.

A receptet megtalálod a Kifőztük magazin júliusi számában is.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close