Itt a műanyagmentes július: kerüld a nylon szatyrokat, válts környezetbarát, többször használható zacskókra, bevásárlótáskákra!

Pár éve járta körbe a netet egy nylon zacskós fotó azzal a felirattal, hogy minden magyar háztartásban van egy nagy nylon zacskó tele kisebb nylon zacskókkal. Ez elsőre viccesnek tűnt, belegondolva azonban nagyon is igaz. Az én spejzomban is volt egy ilyen, amit nem is igazán használtam, csak gyűjtöttem, gyűjtöttem, gyűjtöttem. Végül azonban felszámoltam, és azóta is kerülöm az ilyen zacskókat.

Eleinte ugyan furán néztek rám a piacon, ha nem kértem zacskót a két szem almának, mert anélkül is be tudom rakni a kosaramba, és azt sem értették sokan, hogy vagyok képes ásványvíz helyett “koszos” csapvizet tölteni a palackomba, de mára szerencsére sok követőm akadt, a furcsa szempárok pedig elfogadóvá váltak.

műanyagmentes július kezdeményezés azoknak nyújt segítséget, akik még nem merték, vagy nem tudták megtenni az első lépést egy élhetőbb, tisztább környezet felé. Azonban számos olyan apró lépés van, amit egyszerűen bevezethetünk, és nem csak júliusban tarthatjuk, hanem az év minden hónapjában. Ezért összeszedtem néhány egyszerű lépést, amivel sokat tehetünk környezetünkért.

Nylon szatyrok
Sosem indulok el a nélkül, hogy ne lenne a táskámban 1-2 picire hajtható textil szatyor, amit elő tudok kapni, még akkor is, ha nem terveztem vásárlást. A drogériák jó lelőhelyei ezeknek a kis szatyroknak, és tényleg annyira kicsik, hogy nem jelentenek plusz súlyt egy amúgy sem könnyű női táskában 🙂
Ha tudatosan indulok vásárolni akkor pedig összeszedem a kis szettem, ami újrahasznosítható tárolókból áll. A kocsimban van egy laposra összecsukható kosár, nagybevásárlásnál ebbe tudok pakolni. Emellett pedig van több nagy ikeás zsákom és vastag vászon kosaram, így nem kell újabb és újabb zacskókat venni a pénztárnál.
Azért, hogy a zörgős nylon zacskózást is beszüntessem, tüllből varrt zacskókba teszem a pékárut és a zöldséget/gyümölcsöt. És ugyan nem nylon, de a piacra mindig viszek magammal üres tojástartót is.
Ruha, cipő vásárláskor sem kérek soha zacskót, csak előkapom a saját kis összehajthatós szatyromat.

Szendvics/tárolás/kaja dobozolás
Mivel gyorséttermekbe sem járok és házhoz sem rendelek kaját, a műanyag dobozok sem halmoznak el – szerencsére. Fagyi viszont mindig van a hűtőben, a dobozát pedig újrahasznosítom. Jól jön, ha le kell fagyasztani a zöldség- és húsalaplevet, fűszereket, vagy gyümölcsöt. Ha te szoktál ételt elvitelre venni, akkor is használhatod ezeket, bátran kérd az ételt saját dobozba ahelyett, hogy egy újabbat vásárolnál!
Étel tárolásra Anyukám már gyerekkoromban beszerzett Tupperware (nem reklám, 20 éve használjuk és bevált) edényeket, így természetes volt, hogy én is ezeket használjam. Van edényem a zöldségeknek, a felvágottnak és olyan is, amibe régebben ebédet vittem az irodába, vagy el tudom rakni a maradékot. Így nem kell folpakkba, vagy alufóliába tekergetni semmit, felesleges szemetet okozva ezzel, ráadásul tupperban minden tovább eláll, nem fog 2 nap alatt megromlani a sonka, vagy megpenészedni a sajt.

Műanyag palackok
Én szerencsés helyzetben vagyok, mert mindig is a csapvíz volt számomra a szomjoltó. Sosem kedveltem a szénsavas, cukros üdítőket, ezért palackok sem halmoztak el sosem. Korábban azért vettem kis üveges ásványvizet, hogy legyen egy olyan üvegem, amit mindenhova magammal tudok vinni. Néhány éve azonban beszereztem egy PBA mentes kulacsot, ami könnyű, minden táskámba befér, így mindenhova tudok vizet vinni magammal.
Palackokat már minden nagy áruházban kapni a szivárvány minden színében, fiús és lányos motívumokkal, csavaros, vagy csőrös kupakkal, így bárki megtalálja a számára megfelelőt. Idén nyártól pedig az újratöltéssel sem lesz már gond, mert a BWT Hungary kezdeményezésére egyes kávézókban ingyenesen újratölthető bármilyen palack BWT szűrt vízzel. A kávézók listájához nem kell mást tenni, csak letölteni a Vízlelőhely appot, mely egy gyors regisztrációt követően már mutatja is a legközelebbi vízlelő pontot. A feltöltésekkel pedig jótékonykodni is lehet, hiszen minden egyes pontbeváltás 1 forintot jelent a Lámpás ’92 Alapítványnak.
Ha mégis vannak otthon felesleges műanyag palackjaid, azokat is könnyen újrahasznosíthatod. A kupakos tetejét használhatod vázának, tölcsérnek, az alját kaspó helyett, vagy akár közvetlenül bele is ültethetsz. Aki pedig nagyon szeret kreatívkodni egy kis festéssel még karácsonyfadíszt is készíthet belőle.

Mit tegyünk a felhalmozódott műanyag (és egyéb) szeméttel?
Évek óta figyelek arra, hogy szelektíven gyűjtsem a szemetet. Külön kukám van a háztartási hulladéknak és a szelektív kukába dobható a műanyag, papír és fém hulladéknak. Ezt ma már könnyű beépíteni a mindennapokba, mert minden házban van szelektív kuka.
A műanyag palackot tisztán egy palackprés segítségével a lehető legkisebbre mindig összenyomom, a papírdobozokat  (például a tejes doboz) kilapítom, mielőtt a kukába dobom. Arra is mindig figyelek, hogy tisztán dobjam ezeket  szemétbe, mert a koszos PET palackokat nem tudják újrahasznosítani.
Az üvegeket elviszem gyűjtőbe, hulladékszigetre, az elektronikai szemetet, fáradt olajat pedig kéthavonta le tudom adni a kerületben tartott veszélyes hulladékgyűjtési napokon. Budapest több pontján vannak hulladékudvarok, ahova nyitvatartási időben egész évben le lehet adni a háztartási hulladékon kívül bármilyen szemetet. Erről az FKF honlapján lehet tájékozódni (arról sajnos nincs információm, hogy Budapesten kívül ez, hogy működik, de az Önkormányzatokon biztos tudnak segíteni).

Ha júliusban mindenki csak egy korábbi szokásán változtatna, már nagy eredményeket lehetne elérni. Csak egy kis odafigyelés kell hozzá. 🙂

Forrás: Városi konyha