Azt hitték, hogy egy álom lesz a Facebooknak dolgozni, de kevés pénzt kapnak, miközben mentálisan teljesen leépülhetnek.

Akármennyire is tiszta helynek tűnik, bizony olykor a Facebookon és az Instagramon is felbukkannak nem odaillő posztok. Sajnos talán már mindannyian találkoztunk olyan tartalommal, amivel nem szerettünk volna. Olyannal, ami akár napokig vagy hetekig kísértett az emlékezetünkben, és talán van olyan is, ami évek múltán is megborzongtat. Az internet egy ilyen hely, és bármennyire is küzdünk ellene, vannak, akik szeretnék, hogy bemocskolják a világhálót.

Talán nem sokan tudnak róla, de a Facebook összesen 15 000 embert foglalkoztat csak azért, hogy kiszűrje az ilyen, akár traumákat okozó tartalmakat. Ami viszont még kevesebb embernek esik le elsőre, az az, hogy ezeknek az embereknek az összes ilyen videót, képet vagy hanganyagot meg kell néznie vagy hallgatnia. Pontosan azokat, amiket mi sosem szeretnénk újra látni.

A munkájuk elengedhetetlen, hiszen még nem készült el az a mesterséges intelligencia, ami leválthatná őket, nélkülük pedig pillanatok alatt borzasztó helyé válhatnának a közösségi médiák. Egy rutinos moderátor akár 400 posztot is ellenőriz naponta, amelyek között a legkisebb kihágásoktól a legborzasztóbb videókig bármi szerepelhet.

Az elképesztően nehéz feladat ellenére a Facebook vezetőségének nagyon magasak az elvárásaik a moderátorokkal szemben. A pontosság alsó határa 98%, vagyis azok, akik arányaiban ennél kisebb százalékban találják meg a szabályzatba ütköző posztokat, bármikor elbocsátásra számíthatnak. Ezt nagyon megnehezíti, hogy a Facebook olykor naponta változtatja meg az irányelveit, ami a moderátorok számára így követhetetlenné válik.

Ez azonban csak a munka kevésbé stresszes része – derült ki a The Verge interjúiból. Az amerikai oldal már többször is foglalkozott a Facebook rendőreinek eszméletlenül embert próbáló munkájával. Igaz, a moderátorok aláírják, hogy sosem beszélnek a munkájukról, de néhányan a felmondás után egyszerűen nem képesek magukban tartani, hogy miken kellett keresztülmenniük a legnépszerűbb közösségi platform felügyelete közben.

The Verge videóinterjúján is látszik, hogy az ex-moderátorok olykor csak könnyek között képesek elmondani, hogy miket kellett megnézniük az irodákban. A rengeteg állatkínzás és erőszak, illetve gyűlöletbeszéd mellett sajnálatos módon gyermek- és csecsemőgyilkosságokat, illetve nemi erőszakot is láttak a moderátorok. Az egyik férfi elmondta, hogy minden egyes nap valódi gyilkosságokat, szenvedést és erőszakot kellett néznie, miközben a főnökei egyszer sem kérdezték a mentális egészségéről.

A 6 órában dolgozók két negyedórás szünetet, egy félórás ebédidőt és egy kilencperces „egészségügyi pihenőt” kaptak naponta. A Facebook moderátorai nagyon gyakran hagyják ott úgy a munkájuk, hogy utána hónapokon keresztül kell kezelésekre járniuk vagy nyugtatókat szedniük, hiszen már az első néhány hétben kialakulhatnak náluk mentális betegségek. További probléma, hogy sokan nem merik otthagyni ezt az állást. Az interjúban megkérdezettek ugyanis elmondták, hogy a főnökeik gyakran hangoztatták azt, hogy ennél csak rosszabb helyen dolgozhatnának, kevesebb fizetésért. Pedig a 15 dolláros órabér, és az évi kevesebb mint 30 000 dolláros fizetés korántsem mondható előkelőnek az Egyesült Államokban.

A Facebooknál dolgozni elsőre nagy lehetőségnek hangzott a számukra. A közösségi média egyik apró mozgatórugója lenni, és szebbé tenni az élményt a felhasználók számára kecsegtető volt, de akármennyire is ezt szerették volna előadni a vezetők, hamar kiderült, hogy ez valójában csak a mézesmadzag, és a moderátorok nem hoznak igazi változást. Ők csak nézik a kegyetlen videókat, és olykor naponta utasítják el ugyanazt az undorító felvételt, amíg végül idegileg összerogyva hullanak ki az egyébként alulfizető állásukból úgy, hogy úgy érzik, egy nagy lehetőséget szalasztottak el azzal, hogy nem maradtak. Ami pedig a legszomorúbb, hogy egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a Facebook törődne mindezzel, vagy hogy az ezeket az embereket felszabadító mesterséges intelligencia elkészülne a közeljövőben.

Forrás: HasználtAndroid