Görögös ízek a tányéron. 

Előre bocsájtom, senki ne keressen semmilyen hasonlóságot a hagyományos gyros és az általam készített csirke között. A gyros név csupán az ízvilágot tükrözi, hiszen a tavaly Ciprusról hozott gyros fűszerkeverékkel pácoltam be a csirkét. Mellé pedig a gyros tálak kínálatából merítettem ihletet a köretre.
Akinek nincs fűszerkeveréke, az se csüggedjen, mert nagyon egyszerűen összedobható a gyros keverék: oregano, kakukkfű, majoranna, babérlevél és őrölt koriandermag kell hozzá. A zöldfűszerek 1:1 arányban, a korianderből a mennyiség negyede.
Egy jó tzatzikivel és házi krumpli chipsszel pedig kész is a fogás, amit akár egy kerti bulin is kínálhatunk.

Hozzávalók – 2 főnek
1 csirkemell
2 csapott teáskanál gyros fűszerkeverék
1 kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
2 dl görögjoghurt
4 szem krumpli
só, olaj

Elkészítés
A csirkét tisztítsd meg és kockázd fel közeped darabokra. Fűszerezd a gyros fűszerrel, majd locsold meg kevés olajjal, forgasd össze és hagyd pácolódni ebben 1-2 órát, vagy akár egész éjszakán át.
Az uborkát pucold meg, szeleteld gyufaszál vékonyra, tedd egy tálba és sózd le. Hagyd állni 1 órát, majd nyomkodd ki és öntsd le róla a levet, amit eresztett.
A görögjoghurtba nyomd bele a fokhagymákat, keverd össze, majd add az uborkához és forgasd össze.
A krumplikat pucold meg, vékonyan karikázd fel. Folyóvíz alatt jól mosd át, majd konyharuhán szárítsd le. Forró olajban süsd meg.
A csirkét a páccal együtt tedd egy forró serpenyőbe és pirítsd aranybarnára. Tálald a krumplival és az uborkával.

Forrás: Városi konyha