GasztroKiemelt bejegyzések

Egy ütős BBQ pác

A rub, vagyis száraz pác az egyik legjobb fűszerkeverék, ha sertéshúst sütünk.

Ha olajos pác helyett szárazon pácolunk, vagyis csak bedörzsöljük a húst a fűszerkeverékkel, sütés közben még intenzívebb ízeket érhetünk el. Főként sertéshúsoknál használják ezt a pácolási módot (pl. a pulled pork-nál – lassan sütött sertés lapocka), de bármilyen hússal kísérletezhetünk. A pác, vagyis a rub onnan kapta a nevét, hogy a szó magyarul azt jelenti dörzsölni.
A száraz pácok fő alkotóeleme a pirospaprika, a barnacukor, a bors, a fok-, és vöröshagyma őrlemény, ezek mellett pedig zöldfűszereket, chilit, vagy koriander-, esetleg mustármagot adhatunk a keverékünkhöz. Miután elkészült, jól bedörzsöljük vele a hús minden oldalát, néhány órát, vagy akár egy éjszakát pihentetjük benne.
Az én rub fűszerkeverékem a hétvégi grillezéshez most kakukkfűvel készült. Kíséretezz te is bátran a saját kedvenceiddel!

Hozzávalók
2 evőkanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál barnacukor
1 evőkanál chilipor, vagy pehely
1/2 evőkanál őrölt feketebors
1/2 evőkanál fokhagymapor
1/2 evőkanál vöröshagymapor
1/4 evőkanál szárított, morzsolt zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring, oregano)

Elkészítés
A fűszereket egy edényben jól keverd össze. Ha nem azonnal használod fel, tedd jól zárható fűszeres üvegbe. Száraz. hűvös helyen eláll, akár a fűszerek önmagukban.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close