GasztroKiemelt bejegyzések

Házi passata

Az olasz paradicsomszószt, ami minden ragu és paradicsomos étel alapja, házilag is könnyen elkészíthetjük.

A paradicsom az olasz konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, de bármennyire is hihetetlen Olaszországban nem mindenhol főznek vele. Mivel északon, az Alpokban alacsony a napsütéses órák száma, itt nem terem meg a paradicsom, vagy a citrom. Helyette fakó színű zöldségeket – krumplit, káposzta féléket –  és tejtermékeket fogyasztanak. Ez a Cucina Bianca, vagyis a Fehér Konyha.
Délen azonban nem létezik étel paradicsom nélkül. A pizza, a kenyérleves, a raguk mind-mind paradicsommal, vagy az abból főzött szósszal, a passatával készülnek. Édes, húsos paradicsomból, főként San Marzanoból készítik, melynek augusztusban van a szezonja. Nem csak frissen használhatjuk fel, hanem üvegekben el is tehetjük, hogy télen se kelljen lemondani a paradicsomos, olasz finomságokról.

Hozzávalók – kb. 2 literhez
2,5 kg paradicsom
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 szálzeller
10 dkg bazsalikom
2 evőkanál olívaolaj
só, bors

Elkészítés
A hagymákat pucold meg és vágd nagyobb darabokra. Egy fazékban hevíts olívaolajat, dobd rá a hagymákat, kis lángon párold puhára.
Közben mosd meg a paradicsomokat és negyedeld. A zellert vágd félbe.
Ha a hagyma megpuhult, add hozzá a paradicsomot, a zellert és a bazsalikomot, forrald fel. Ekkor sózd, borsozd, majd félig lefedve kis lángon főzd 1 órát.
Hagyd kihűlni, paradicsom passzírozón passzírozd át. Az így kapott paradicsomlevet öntsd vissza a fazékba, forrald fel, majd töltsd steril üvegekbe. Az üvegeket leázva helyezd egy magas falú fazékba, öntsd fel feléig forró vízzel. Kis lángon, lefedve 15-20 percig gyöngyöztesd. Az üvegeket pokrócba tekerve hagyd kihűlni.
Felbontás után hűtőben 2-3 napig tárolható.

A recept megtalálható a Kifőztük magazin augusztusi számában is.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close