A cuki francia, kagyló alakú teasütemény.

Ha édességről van szó, a franciák megadják a módját: maracon, canelé, madeleine. Mind finom és egyben a szemet is elkápráztató kis sütemények.
A madeleine igazi királyi desszert, ugyanis először XV. Lajos számára készítették. A mai formáját azonban csak a 19. században nyerte el, akkor terjedt el a kagyló alak. Az étkezések végén, tea mellé szolgálják fel, sokszor abba mártogatva fogyasztják.
Ha épp nincs otthon megfelelő madeleine forma, bármilyen alakúra formázhatjuk, akár egy habzsákból kinyomva, kis rúd alakokra is süthetjük. Megörököltem a családi, eddig féltve őrzött sütiforma készletet, amiben 6 különböző forma van. Mivel mindegyikből csak 5-5 darab, én is kétféle formájú madeleineket sütöttem.

Hozzávalók – 25 darabhoz
2 tojás
10 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg liszt
10 dkg olvasztott vaj
vaj és liszt a formák előkészítéséhez

Elkészítés
A tojásokat keverd habosra a cukorral.
A liszthez add a sót, majd keverd bele a tojásos keverékbe. Forgasd össze, végül add hozzá az olvasztott vajat is.
A tésztát tedd 1 órára a hűtőszekrénybe.
A madeleine formákat jól vajazd ki, majd lisztezd be. Egy kanállal töltsd meg kétharmadig a tésztával. A formákat sorakoztasd egy tepsire, 190 fokos sütőben 10-12 perc alatt süsd készre.
A forró formákból óvatosan fordítsd ki a sütiket, majd rácson hagyd kihűlni.

TIPP
A kihűlt sütiket csokis, fehércsokis, vagy mascarponés krémbe is márthatod, majd megszórhatod aprított aszalt, vagy kandírozott gyümölccsel.

Forrás: Városi konyha