GasztroKiemelt bejegyzések

Túrós batyu

Kovászos kelt tésztából, ami még másnap is puha.

Ha túrós batyu, vagy kakaós csiga, nálam örök dilemma, hogy kelt-, vagy leveles tésztából készüljön. Vannak olyan pékségek, ahol mindkét változatban kapható mindkét süti, és, ha megkérdezik, hogy melyiket kérem, csak állok bambán, mert nem tudok hirtelen dönteni. 🙂
Otthon is kísérletezgetek mindkét tésztával, hol így, hol úgy csinálom. A legújabb szint, hogy a kelt tésztát is kovásszal kezdtem érlelni. Az eredmény pedig egy olyan tészta lett, ami másnap is puha, és még harmad nap is ehető, csak egy kis rámelegítés kell.

Hozzávalók – 16 db-hoz
A tészta
450 g BL 55 liszt
50 g  teljes kiőrlésű búzaliszt
65 g cukor
1 csipet só
180 g kovász
260 ml tej
2 szoba hőmérsékletű tojás

A töltelék
300 g túró
1 tojás
1 citrom héja
1/2 teáskanál rum, vagy aroma
1 csomag vanilin cukor
3 evőkanál cukor
50 g mazsola, vagy aszalt gyümölcs

Elkészítés
A liszteket mérd ki a robotgép keverőtáljában, add hozzá a cukrot és a sót, majd jól keverd össze.
A langyos tejhez add a kovászt és teljesen keverd el benne. Add hozzá a tojást, kézi habverővel, vagy villával ezt is keverd el a tejben (nem kell habosra felverni).
A tejes keveréket öntsd a lisztekre, a robotgéppel dagassz belőle fényes, ruganyos tésztát.
Tipp a robotgéphez
Alacsony fokozaton dolgozd össze a hozzávalókat, majd közepes fokozaton dagaszd 8-10 percig, vagy amíg a tészta el nem válik az edény falától, és kopogó hangot nem hallat, ahogy a tál falának ütődik.
A bedagasztott tésztát hagyd a tálban, takard le egy konyharuhával, pihentesd a konyhapulton 4-5 órát, közben óránként hajtogasd át: nyúlj a tészta alá, húzd ki, majd hajtsd a szemközti oldalra, ezt 90 fokonként ismételd meg, amíg körbe nem érsz (ez négy mozdulat). Azt utolsó kör hajtás után pihentesd a tésztát 60 percig. Közben keverd össze a töltelék hozzávalóit. Ha túl hígnak érzed a tölteléket, morzsát, vagy búzadarát adhatsz hozzá, ami felszívja a felesleges folyadékot.
A tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, nyújtsd ki ujjnyi vastagra, majd vágd fel 16 négyzetre. Mindegyik közepére helyezz a töltelékből egy kanállal. A szemközti széleket középen csippentsd össze, majd sorakoztasd az így elkészült batyukat egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Letakarva pihentesd 30 percet.
Mielőtt a 180 fokos sütőbe tolod, a tetejüket kend meg egy kanál vízzel felvert tojással. 20-25 perc alatt készre sülnek.

Forrás: Városi konyha

Ajánlott cikkek

Close
Close