Puha, omlós, és másnap is finom.

Gyerekkoromban a bukta mindig nagy csalódás volt, mert száraz volt, a lekvárt  – ami nem is igazi lekvár – pedig nagyítóval kellett keresni benne. Mégis újra és újra beleestem abba a hibába, hogy buktát kértem reggelire, mert az illata annyira csábító volt.
Azt hiszem, a bukta mára kiment a divatból, mert nagyon rég nem láttam egy pékségben sem. Otthon viszont meg lehet sütni, és abban senki nem fog csalódni, mert annyi lekvárt tölthetünk bele, amennyit csak akarunk. Finom házit. Sárgabarackot, meggyet, epret, vagy amit épp megkívánunk.

Hozzávalók – 12 db-hoz
450 g BL 55 liszt
50 g  teljes kiőrlésű búzaliszt
65 g cukor
1 csipet só
180 g kovász
260 ml tej
2 db szoba hőmérsékletű tojás + 1 a kenéshez

Elkészítés
A liszteket mérd ki a robotgép keverőtáljában, add hozzá a cukrot és a sót, majd jól keverd össze.
A tejet langyosítsd meg, add hozzá a kovászt és teljesen oldd fel benne. Utána mehet bele a tojás. Ezt a keveréket add a liszthez, a robotgéppel pedig dolgozd ki, amíg sima, fényes nem lesz.
A tésztát hagyd a tálban, takard le egy konyharuhával, pihentesd a konyhapulton 4-5 órát, közben 40-50 percenként hajtogasd át: nyúlj a tészta alá, húzd ki, majd hajtsd a szemközti oldalra, ezt 90 fokonként ismételd meg, amíg körbe nem érsz. Azt utolsó hajtás után pihentesd a tésztát 50-60 percet.
Borítsd ki egy lisztezett felületre, nyújtsd ki ujjnyi vastagra, majd oszd 12 téglalapra. Minden téglalapot tölts meg lekvárra, majd a hosszabbik oldaltól kezdve hajtsd fel, hogy egy téglalap alakú bucit kapj. Sorakoztasd őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsire., letakarva pihentesd 30-40 percet.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd 180 fokon süsd készre 20-30 perc alatt.
Porcukorral megszórva tálald.

Forrás: Városi konyha