Egy kreatív ember számára egy blog indítása rendkívül jó lehetőség arra, hogy megoszthassa tapasztalatait, szakmai ismereteit, nézeteit és véleményét másokkal. Ideális esetben a blog indításakor a blogger már eldöntötte, hogy milyen témákkal szeretne foglalkozni, mik a paraméterei a megcélzott közönségének és hogy milyen módon érheti el az üzleti/személyes terveit. Viszont induláskor mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy korábban más bloggerek milyen hibákat követtek el. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk öt olyan tipikus hibát, amelyet érdemes elkerülni:

1. Irreális publikálási gyakoriság megcélzása

Amikor belevág valaki a blogolásba biztosan nagyon lelkes és képes akár napi öt bejegyzést is publikálni. Azonban ez a lelkesedés hamar csökkenhet és bármelyik rutinos blogger megmondhatja, hogy a napi egy cikk megírása is nagyon nehéz tud lenni bizonyos élethelyzetekben. Vannak akik egyáltalán nem állítanak fel semmilyen rutint és az olvasóik emiatt frusztráltakká válhatnak, vagy könnyedén faképnél hagyhatják az oldalát. Azt a látogatót, akit egyszer elvesztettünk egy ilyen miatt csak nagyon nehezen tudunk visszaszerezni.

TopBlog tipp: határozzunk meg egy olyan bejegyzési számot, amelyet kényelmesen tudunk teljesíteni. Törekedjünk növelni ezt a számot, de csak ésszerű keretek között.

2. Képek használatának mellőzése

Kezdőként teljesen egyértelműnek tűnik, hogy az olvasóink végigolvassák a cikkeinket. Ez azonban egy hosszabb, monoton cikk esetében egyáltalán nem igaz. A statisztikák szerint az olvasók csupán a cikk szövegének 20 százalékát szokták elolvasni. Amennyiben nem használunk képeket (vagy egyéb elválasztó elemeket) a bejegyzéseinkben ez a szám tovább romolhat. Nem hiszed el? Berakok most ide egy képet és biztos, hogy a következő bejegyzést elolvasod 🙂

TopBlog tipp: lehetőség szerint mindig használj képeket a hosszabb bejegyzésekhez, hogy feldobd a cikkedet.

3. A mennyiségre fókuszálás a minőség rovására

“Megírtam tegnap három posztot a kriptovalutákról és kettőt a celebekről. Alig nézte valaki, pedig más oldalakon, ahonnan kimásoltam egy csomóan kedvelték…” Ha olyan tartalom publikálását céloztad meg, amit már ezerszer olvastak máshol és nem tudsz újat nyújtani a témában, akkor azon nem fog segíteni, ha a mennyiséggel próbálod kompenzálni. Száz átvett cikknél többet ér egyetlen saját anyag. Egy olyan tartalom, amelybe a saját véleményedet, tapasztalataidat és kutatási eredményeidet osztod meg az olvasóiddal. Ezek elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, de az eredmény garantált.

TopBlog tipp: törekedj az egyedi tartalmak létrehozására.

4. Megtévesztő címek használata

Biztosan megtörtént már veled is, hogy egy olyan cikkre kattintottál, aminek a címe hihetetlen dolgot állított, ezután viszont kiderült, hogy valami teljesen másról szól. Az olvasók ettől csalódottak, frusztráltak és mérgesek lesznek és jó esély van rá, hogy az ilyen megtévesztő címekkel publikáló oldalakat soha többé ne akarják meglátogatni. Ez egy nagyon rossz szokás, amit minden bloggernek el kell kerülnie.

TopBlog tipp: ne használj félrevezető címeket, mert hamar leronthatod vele a blogod hitelességét.

5. Egyedül próbálsz mindent elérni

Tény, hogy az írás többnyire egyszemélyes tevékenység és nem feltétlenül szükséges minden posztodat megvizsgáltatni a barátaiddal. Viszont hamarosan eljön az a pillanat, amikor soknak érezheted, hogy a blogírással, a szociális média oldaladdal, a követői hozzászólásokkal, e-mail-ekkel mind-mind egyedül neked kell foglalkoznod. Ráadásul holnapra kéne egy új téma és még a dizájnra is ráférne egy kis felújítás. Nos mindez nagyon sok tud lenni és könnyedén arra sarkallhat, hogy abbahagyd az egészet.

Ahhoz, hogy ezt elkerüld érdemes másokat is bevonni a blogod készítésébe. Csatlakozhatsz Facebook csoportokhoz, egyeztethetsz vendég bloggerekkel, automatizálhatod a folyamatokat.

Ehhez nem feltétlenül szükséges fizetős szolgáltatásokat igénybe venned, rengeteg alternatíva létezik a közösségi média posztok ütemezésére, hamarosan egy külön cikkel jelentkezünk ezzel a témával kapcsolatban.

TopBlog tipp: próbáld megosztani a folyamatokat másokkal. Meríts inspirációt Facebook csoportokból, más bloggerektől. Amit lehet automatizálj.

TopBlog